test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Opel Corsu Elegance 1.2 Turbo 100: Izvrstan mali gradski automobil B segmenta

15.03.2022 u 15:27

Bionic
Reading

Što se 1.2 Turbo 74 kW/100 KS Start/Stop (MT6) motora tiče, obujam od 1,2 litre i turbopunjač čine ovaj model prilično agilnim i brzim, a tu je i prilično dobro prilagođen 6-brzinski ručni mjenjač

Na svom prošlotjednom testu smo imali Opel Corsu, gradski mali automobil iz B segmenta, koji je na naše tržište došao krajem 2019. Tada, na hrvatskoj premijeri, smo isprobali tri izvedbe motora s unutarnjim izgaranjem. Prva je bila benzinska izvedba 1.2 Turbo (100 KS), pa 1.2 Turbo (130 KS) te 1.5 Diesel Turbo (102 KS). U međuvremenu, sredinom 2020., je na tržište stigla i potpuno električna verzija Corsa-e.

Mi smo već na jednotjednom testu imali Corsu GS Line 1.2 Turbo 100 AT8, a radilo se o modelu s trocilindričnim benzinskim turbo motorom i izravnim ubrizgavanjem, zapremine 1,2 litre. Taj posve aluminijski motor omogućuje snagu od 100 KS (74 kW), a bio je uparen s automatskim 8-brzinskim mjenjačem. Potom smo imali dizelsku verziju snage 102 KS i šestbrzinskim ručnim mjenjačem oznake Corsa Elegance D1.5 DT MT6.

Opel Corsa Elegance 1.2 Turbo 74 kW/100 KS Start/Stop (MT6) Izvor: tportal.hr / Autor: Zvonimir Martinčević

Naš testni model je ovaj puta bio oznake Opel Corsa Elegance 1.2 Turbo 74 kW/100 KS Start/Stop (MT6), a radi se o modelu s trocilindričnim benzinskim turbo motorom s ručnim 6-brzinskim mjenjačem. Razina opreme je bila ona Elegance, a ukupno za Corsu s klasičnim motorom, bilo da je riječ o benzinskom ili dizelskom, u ponudi na našem tržištu na raspolaganju imate šest pet paketa opreme namijenjene različitim skupinama kupaca. Radi se o paketima: Corsa, Edition, GS Line, Elegance, Business i Ultimate. Naravno, nemaju sve izvedbe u ponudi svih šest paketa opreme, pa generalno možemo reći da Corsa Edition sadrži najpopularnije dodatke, Corsa Elegance opremljena je za maksimalnu udobnost, dok Corsa GS Line kombinira dodatne sportske značajke.

Riječ je o šestoj generaciji Opel Corse kodne oznake F, i svakako i dalje mislimo da se radi o najboljoj Corsi ikada.

Konstrukcija, vanjski dzajn i dimenzije

Corsa koristi Multi-Energy Concept, odnosno konstruirana je na zajedničkoj PSA modularnoj platformi (Common Modular Platform ili CMP), kao i novi Peugeot 208 ili DS3 Crossback, a ova je platforma posebna po tome što se koristi kao osnova i za električni pogon, ali i za konvencionalne motore s unutarnjim izgaranjem.

Odličnim voznim dinamičkim karakteristikama doprinosi i lagani dizajn njezine konstrukcije. Najlakša verzija modela nove generacije čak je lakša i od magične granice od 1000 kilograma. Masa peterovratne verzije bez vozača iznosi svega 980 kg. U usporedbi s prethodnim modelom ta je modelska varijanta korisnih 108 kg lakša. To je ušteda u masi od oko 10 posto usprkos činjenici da je novi model slične dužine kao i prethodna generacija. Sama temeljna konstrukcija karoserije je oko 40 kg lakša, a vrlo kompaktni trocilindrični motori imaju oko 15 kg manje od četverocilindričnih agregata prethodne generacije. Aluminijski poklopac motora također štedi 2,4 kg u usporedbi s manjim poklopcem motora prethodnog modela načinjenim od čelika. I sjedala su stavljena na dijetu: optimizirana struktura sjedala štedi dodatnih 10 kg.

Vanjski dizajn nove Corse je dinamičan i odlično pogođen. Naš testni model je bio metalik Hot crvene boje, bez dvobojne kombinacije s crnim krovom, što ovaj model čini prilično elegantnim. Tu su i crni okviri prozora, vanjski retrovizori, gornji dio stražnjeg C-stupa, a ta traka crne boje u nastavku se spušta preko naglašenog stražnjeg krovnog spojlera s okomitim potpornjima, kao i prednja i stražnja svjetla s crnim obrubom. Standardni paket u opremi Elegance za dinamični izgled uključuje sportsku masku sprijeda, spuštenu prednju rešetku, pokrov radara, standardna ECO LED prednja svjetla (što uključuje LED prednja svjetla, LED svjetla za dnevnu vožnju, Pomoć pri upotrebi dugih/kratkih svjetala, Sustav ručnog niveliranja prednjih svjetala).

Corsa kao model je peterovratnaj hatchback izvedba, čije su dimenzije sljedeće: dužina 4060 mm (+ 39 mm u odnosu na prošlu generaciju), širina 1745 mm (- 1 mm), visina 1433 mm (- 48 mm), međuosovinski razmak 2538 mm (+ 28 mm).

Što se tiče prtljažnika, njegova je širina 1018 mm (+ 74 mm), dok mu je volumen 309 litara (+ 24 l) prema standardu ISO 3832, a kada se preklope i nasloni stražnjih sjedala u omjeru 40/60 raste do 1081 litre.

Naša testna Corsa Elegance 1.2 Turbo 74 kW/100 KS Start/Stop (MT6) izvedba je teška 1174 kg (masa praznog vozila uključujući i vozača), dok je korisna nosivost 474 litara. Promjer alu felgi s 4 dvostruka kraka je 16 cola (6.5J x 16), a dimenzije guma su na našoj testnoj verziji 195/55R16 (indeks nosivosti/indeks brzine je 87T) sa zimskim gumama Hankook Winter I*cept RS².

Unutrašnjost kabine

U naštoj testnoj verziji Elegance opreme unutrašnjost nije toliko sportski uređena kao u prethodno testiranoj GS Line razini, ali je i naša izvedba prilično lijepo uređena, odmjerena i uz kvalitetne materijale obloga kabine. Sjedala su lijepo profilirana i izrađena prikladnoj u kombinaciji tkanine i kože, koja se mogu podesiti u 6 smjerova. Mi smo imali grijano vozačko i suvozačko sjedalo, kao doplatnu značajku. Tu je i standardni kožom presvučen sportski servo upravljač s 3 kraka i 3 mat kromirana umetka.

Općenito, unutrašnje uređenje je prilično efektno s nadzornom pločom kojom dominiraju sivo-crni tonovi, a tu je potpuno digitalni instrumentni vozački sklop u boji. Malo će vas zbuniti na prvu, jer je potpuno drugačiji od onog u GS Line izvedbi, koji je bio kombinacija analogno-digitalnih instrumenata s crnom podlogom i crvenim kazaljkama. Ono što smo zamjerili u prehodno testiranoj sportskoj izvedbi, a to je bio izostanak zatvorene kutije na središnjoj konzoli, u verziji Elegance je ona prisutna i rekli bismo primjerena ovoj izvedbi. Ona koristi kao spremište sitnijih potrepština, ali i kao naslon za ruku vozača i suvozača. Nedostaje možda i zatvoreni prostor ispred samog mjenjača, neposredno ispod praktično riješene kontrole klime.

Svakako treba spomenuti da su vozači i putnici u novoj Corsi dobro povezani i zabavljeni zahvaljujući opcijskim informacijsko-multimedijalnim sustavom, koji se satoji od središnje postavljenog dodirnog zaslona u boji dijagonale 17,8 cm (7 inča) i Mirrorlink funkcije (RCE), s ugrađenom navigacijom (NAC). Tu je i audio sustav sa 6 zvučnika (2 zvučnika u prednjim vratima, 2x tweeter sprijeda, 2x širokopojasni u stražnjim vratima), digitalni audiosustav DAB, DAB+ i DMB, 1 USB sprijeda, (tip A: podatkovna veza), u prednjoj konzoli.

Mjesta ima dovoljno i za petero odraslih, no u tom slučaju će se više osobe ipak morati malo žrtvovati i pomaknuti prema naprijed. Naravno, riječ je o malenom vozilu B segmenta dužine tek malo iznad 4 metra, pa u samom startu nemojte očekivati previše. I za kraj, tu je i ambijentalna rasvjeta u kabini, kao i serijski ugrađeni prednji zračni jastuci za vozača i suvozača, bočni, zaštita zdjelice i prsnog koša, ugrađeni u vozačko i suvozačko sjedalo; krovni.

Sustavi pomoći i sigurnosti

U novoj Opel Corsi ugrađene su nove tehnologije i pomoćni sustavi koji su karakteristični za vozila viših klasa. I to se vidi iz svakog detalja. Naša testna verzija je imala standardni 'Paket Sight & Light', koji uključuje sustav brisača vjetrobrana (impulsni, osjetljiv na vlagu), automatsko upravljanje prednjim svjetlima, elektrokromatski unutarnji retrovizor.

U serijskoj opremi razine Elegance uključen je i Paket NCAP: prepoznavanje prometnih znakova (napredniji sustav), upozorenje na umor vozača ('vrijeme za kavu': upozorenje za odmor nakon 2 sata vožnje), kočenje radi izbjegavanja i ublažavanja sudara pri malim brzinama, detekcija pješaka.

Dodan je i opcijski Camera Pack paket s kamerom za pregled straga: panoramska kamera s pregledom straga (180°), parkirni senzori (ultrazvučni), prednji i stražnji, električno podesivi vanjski retrovizori (električno preklapanje, grijani), upozorenje na bočni mrtvi kut. Nadalje, tu je pomoć pri držanju prometne trake koji ima svoju premijeru s Corsom. Ako sustav prepozna nenamjeran izlazak iz vozne trake, upozorava o tome vozača bljeskanjem i blagom korekcijom upravljača. Tu je i standardni sustav za detekciju niskog tlaka u gumama (DDS+), komplet za popravak guma umjesto rezervnog kotača te pomoć pri kretanju na uzbrdici. Doista je pohvalna razina razina aktivne i pasivne sigurnosti koja je prisutna u našem testnom vozilu, i zapravo će vam trebati neko vrijeme da se upoznate sa svim ovim sustavima.

  • +42
Opel Corsa Elegance 1.2 Turbo 74 kW/100 KS Start/Stop (MT6) Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Pogonski sklop 1.2 Turbo Start/Stop 74 kW/100 KS MT6

Općenito, što se tiče motora s unutarnjim izgaranjem, Corsa se može pohvaliti s posebno ekonomičnim benzinskim i dizelskim motorima snage od 55 kW (75 KS) do 96 kW (130 KS). Paleta klasičnih motora počinje s osnovnim 1,2-litrenim trocilindričnim benzinskim motorom snage 55 kW (75 KS). Bolje performanse nudi nagrađivana linija trocilindričnih motora s turbopunjačem i izravnim ubrizgavanjem ('Motor godine 2015. – 2018.'), također zapremine 1,2 litre. Ti posve aluminijski motori daju 74 kW (100 KS) ili 96 kW (130 KS). Trima benzinskim motorima pridružuje se živahni 1,5-litreni četverocilindrični dizelski motor sa 75 kW (102 KS) i vršnim okretnim momentom od 250 Nm. Radi se o poznatom PSA DV5 BlueHDI motoru.

Naša Corsa Elegance 1.2 Turbo 100 MT6 ima srednje jaki trocilindrični benzinski turbo motor i izravnim ubrizgavanjem zapremine 1199 cm³. Taj posve aluminijski motor omogućuje snagu od 100 KS (74 kW), najvećeg okretnog momenta od 205 Nm pri 1750 okr./min. Naša verzija Corse je imala ručni 6-brzinski MT6 mjenjač. Naša testna verzija ubrzava od 0 od 100 km/h za 9,9 sekundi (10,8 sekundi s AT8 automatskim mjenjačem) uz najveću brzinu od 194 km/h (AT8 192 km/h).

Prema podacima proizvođača, ovaj motor sa 100 KS prema WLTP-u kombinirano troši 5,2 – 5,6 l/100 i emitira kombinirano 114 - 124 g/km CO2.

Što reći o testnom modelu Corsa Elegance D1.5 DT MT6?

Želite li lijepo dizajniran, moderan, kvalitetan i siguran maleni gradski automobil B segmenta onda će vam se ova Corsa prilično dobro svidjeti.

U vožnji se osjeti krutost nove konstrukcije karoserije i platforme, ali i njezin ovjes, koji uz dimenzije guma 195/55R16 omogućuje našoj Corsi da jako lijepo leži u zavojima. Sve četiri disk kočnice odlično funkcioniraju i primjereno zaustavljaju našu Corsu u trenu.

Što se motora tiče, obujam od 1,2 litre i turbopunjač čine ovaj model prilično agilnim i brzim, a tu je i prilično dobro prilagođen 6-brzinski ručni mjenjač. S obzirom na lijepo izvedeno trokrako sportsko kolo volana, s tipkama za upravljanje raznim korisnim funkcijama, moći ćete se dobro osjećati u gradskoj, ali i u vožnji na dužim relacijama izvan grada.

Za kraj, model Corsa Elegance 1.2 Turbo 74 kW/100 KS Start/Stop (MT6) kreće sa standardnom razinom opreme od 142.097 kn. Naš testni model s dodatnom opremom stoji do registracije 154.599 kn.

Treba reći i da u ovom trenutku traje izvrsna leasing ponuda, uz brzu isporuku. Radi se o mogućnosti financiranja putem operativnog leasinga u EUR u suradnji s OTP Leasingom d.d. Trajanje leasing ugovora iznosi 60 mjeseci, uz 10 posto posebne najamnine i 45 posto ostatka vrijednosti. Mjesečna rata je fiksna za cijelo vrijeme trajanja leasinga. Maksimalna godišnja kilometraža iznosi 10.000 km. Mjesečni leasing obrok izražava se u EUR, a plaća u HRK koristeći srednji tečaj HNB-a. Tako za model Corsa Edition treba izdvojiti 1150 kn mjesečno.