split i dubrovnik

USKOK u akciji, istražuju dvije osobe, a otkriveno je i zbog čega

13.05.2024 u 10:01

Bionic
Reading

Splitski policajci PNUSKOK-a u koordinaciji s USKOK-om započeli su kriminalističko istraživanje kojim su obuhvaćene dvije osobe

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta - Služba Split, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), započeli su rano jutros realizaciju kriminalističkog istraživanja zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti, priopćilo je Ravnateljstvo policije.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su dvije osobe s područja policijskih uprava splitsko-dalmatinske i dubrovačko-neretvanske. Tijekom dana provodit će se hitne dokazne radnje, a po dovršetku kriminalističkog istraživanja PNUSKOK - Služba Split podnijet će kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Policija je po nalogu USKOK-a jutros upala u općinu Smokvica. Istražuju malverzacije povezane s gradnjom tamošnjeg Muzeja zlata i srebra, a osumnjičen je načelnik općine Kuzma Tomašić (Socijaldemokrati), objavio je N1.

Policija je zasad potvrdila da se obrađuju dvije osobe, a osim Tomašića navodno se istraga provodi i protiv jednog građevinskog poduzetnika. N1 piše da je s gradnjom muzeja bilo problema i da se odustalo od prvobitnog projekta koji je bio predviđen građevinskom dozvolom te da je zbog toga općina ostala bez europskog novca. Zbog uočenih nepravilnosti, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) je smanjio financiranje iz fondova EU za 25 posto, odnosno 1,3 milijuna kuna od ukupno 5,1 milijun koji je bio predviđen za projekt. Da bi premostila taj manjak, općina je digla kredit, a sada joj prijeti blokada jer nije vratila novac Dubrovačko-neretvanskoj županiji preko koje je išlo financiranje muzeja.

  • +3
Muzej zlata i srebra zbog kojeg je priveden načelnik Kuzma Tomašić Izvor: Cropix / Autor: Andjela Scepanovic