ALEJANDRO SERRANO U TIVOLIJU

Chef za kojim luduju mladi, estradne zvijezde i princeze

12.05.2024 u 16:23

Bionic
Reading

On je najmlađi španjolski chef koji je u Španjolskoj osvojio Michelinovu zvjezdicu, što ga je 2021. plasiralo na listu 30 najutjecajnijih ljudi ispod 30 godina Forbes Magazinea. Njegov se restoran zove Alejandro Serrano, kao i on, a nalazi se u Mirandi de Ebro, gradu na rijeci Ebro u pokrajini Burgos autonomne zajednice Kastilja i Leon, sat vožnje od baskijskog Bilbaa.

Serrano nudi živopisan, kreativan i originalan doživljaj, jer fine dining želi učiniti pristupačnijim mlađoj generaciji koju inače odbijaju stari restoranski uzusi i koja želi uživati, otkrivati i biti stimulirana na nov način. Alejandro im baš to i nudi. Radi s lokalnim uzgajivačima i proizvođačima, kako bi nabavio najsvježije sezonske proizvode, ali i s lokalnim mladim umjetnicima na stvaranju glazbe, posuđa i umjetničkih djela za svoj restoran.

A sada ta španjolska super zvijezda u nastajanju do kraja svibnja svoj restoran dovodi u japansku pagodu čarobnih vrtova Tivoli u Kopenhagenu. To će biti prvo gastronomsko gostovanje u Tivoliju ove sezone. Uz to što se radi o zvijezdi u usponu, najmlađem španjolskom dobitniku zvjezdice i chefu sa sjajnim pedigreom, Serrano privlači i svojim izvrsnim i vrlo modernim jelima, u kojima vješto spaja tradicionalne kastiljske okuse s avangardnim tehnikama. Rezultat je inventivan, osvježavajući pogled na gurmansku kuhinju koji nastoji redefinirati čaroliju fine dininga za novu generaciju.

Alejandro Serrano potječe iz marljive obitelji samoukih chefova i ugostitelja. Njegovi roditelji posjeduju tradicionalni restoran, također u Mirandi de Ebro, koji se zove Alejandro, mjesto gdje je odrastao okružen loncima i tavama, ali i u zgradi u kojoj još uvijek živi na prvome katu. Njegova baka je legenda u Mirando de Ebru zbog svojih tortilja od krumpira, kojih dnevno napravi 50 komada. Stoga je bilo sasvim prirodno da je u dobi od 16 godina Alejandro počeo kuharsko naukovanje u Bilbau.

Nakon nekoliko godina rada u nekim od najprestižnijih svjetskih restorana kao što su Azurmendi (Larrabetzu) i DiverXO (Madrid), oba s maksimalne tri Michelinove zvjezdice, Serrano je odlučio pokrenuti vlastiti restoran. Otvorio ga je 2019. u svom rodnom gradu, u sjeveroistočnoj Španjolskoj. Njegova inovativna gastronomija ističe jedinstvenost krajolika Castille i lokalnih proizvoda regije.

U prosincu 2021. postao je najmlađi chef u Španjolskoj koji je osvojio Michelinovu zvjezdicu te Sunce u Repsolu, najvažnijem španjolskom vodiču restoranima te se uvrstio na Forbesovu listu. K tome, prošle je godine bio jedini chef kojeg je španjolska kraljevska obitelj izabrala da predstavlja svoju regiju tijekom prisege princeze Leonor od Asturije, koja je obožavateljica njegove hrane. I ne samo ona. Njegovi fanovi su i brojne španjolske pop zvijezde, jednostavno stoga što na Pirinejskom poluotoku Alejandro uživa status umjetnika, pa ga slavni drže 'jednim od njih' ili barem 'njima ravnim'.

  • +2
Alejandro Serrano Izvor: Serrano / Autor: Promo

Evo kako je Serranov restoran opisao Michelin:

'Alejandro Serrano je restoran s visoko personaliziranom radnom filozofijom koja se temelji na tri ključna koncepta: okus, osjećaj i estetika. Eto, chef Alejandro Serrano, koji se odlučio vratiti svojim korijenima nakon što se usavršavao u Baskijskom kulinarskom centru u San Sebastiánu i u renomiranim restoranima kao što su Azurmendi, Coque i DiverXO, pokazuje da možete ići protiv struje i uspjeti. U njegovoj elegantno suvremenom lokalu uživa se u kuhinji usredotočenoj na dva degustacijska menija: Aquende (pod utjecajem namirnica koje su kroz povijest činile bit regionalne kuhinje) i Allende (vrhunska kreativna jela koja su, pomalo iznenađujuće, fokusirana na ribu i plodove mora). Osim ta dva, u vrijeme ručka, radnim danima, može se naručiti i 'executive' meni Miranda (za poslovne ljude).

Osim što je mlad i talentiran, Alejandro ima i sasvim drukčiji imidž od onog koji se obično veže uz ostale mlade chefovske zvijezde. U njegovoj kuhinji nema hard macho kulture, vike, heavy metala i velikih tetovaža. Kod Serrana svi nose krem ružičaste pregače (njegova omiljena boja koja se ponavlja tijekom doživljaja, primjerice za desert će vas opremiti ružičastim naočalama kako biste 'svijet vidjeli onako kako ga vidi Alejandro'). Osim toga, senzibilnog chefa iznimno zanima umjetnost, što se jasno vidi u njegovim jelima, koja karakterizira zanatsko umijeće, kreativnost i ljubav.

To i još mnogo toga Alejandro Serrano sada na mjesec dana donosi u Japansku pagodu u Tivoliju. Ako se do 28. svibnja zateknete u Kopenhagenu, to morate doživjeti.