kritika iz Bruxellesa

Europska unija napala Euroviziju zbog odluke o jednoj zastavi, regirala i Ursula von der Leyen

13.05.2024 u 19:10

Bionic
Reading

Iz Bruxellesa stižu reakcije na zabranu zastave EU-a na subotnjem natjecanju za pjesmu Eurovizije Smatraju da je 'u potpunosti za žaljenje' i 'van pameti' nakon što je jedan političar rekao da je bio spriječen unijeti zastavu s 12 zvjezdica u arenu u Malmou

'Zapanjujuće je ono što je EBU napravio', poručio je potpredsjednik Komisije Margaritis Schinas za Politico. Smatra da je to 'poklon svim protivnicima Europe'. Rekao je da će tražiti objašnjenja i pojašnjenja od Europske radiodifuzijske unije (EBU). 'Razgovarat ću s njima. Neću dopustiti da ovo prođe', naglasio je.

'Ne mogu pronaći logično objašnjenje zašto EBU to radi. I čemu to služi?', pitao je. Tu odluka smatra pogrešnom s obzirom na izbore za Europski parlament koji se odžavaju u lipnju. Također, tu su i prosvjedi u Gruziji na kojima su se tisuće ljude okupile na ulicama Tbilisija u znak podrške demokratskih vrijednosti koje zastupa EU.

'waterloo', 1974.

Bilo je to prije 50 godina: Pogledajte kako je nekoć slavila ABBA

Pogledaj galeriju

Potez EBU-a je komentirao i glasnogovornik predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen. 'Svakako je žalosno zabraniti zastavu koja je zastava svih članica EU-a i ostalih članica Vijeća Europe koje sudjeluju u natjecanju i koja često vijori uz državne zastave na javnim zgradama', istaknuo je.

Glasnogovornik EBU-a rekao je da je politika zastave Eurosonga ove godine 'ista kao i 2023.', i da je fanovima dozvoljeno unijeti samo zastave 'zemalja sudionica i zastave duginih boja (LGBT zastave)'. No, snimke prošlogodišnjeg događaja jasno pokazuju mnoštvo zastava EU-a u publici, ukazuje Politico.

Spektakl: Baby Lasagna na koncertu uoči finala Eurosonga Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic Pixsell