NOVA RUNDA OTKAZA

I oni su došli na red: Meta Platforms otpušta zaposlene u odjelu za metaverzum

04.10.2023 u 10:13

Bionic
Reading

Ako su rezovi duboki, mogli bi ugroziti projekt izgradnje proizvoda proširene i virtualne stvarnosti

Meta Platforms planira otpustiti zaposlenike svog odjela Reality Labs, u kojem nastaje hardver i softver potreban kako bi planovi glavnog izvršnog direktora Marka Zuckerberga za stvaranje metaverzuma bili ostvareni.

Zaposlenici odjela Facebook Agile Silicon Team (FAST) su o otpušanjima obaviješteni putem objave na Metinom internom forumu Workplace. Zasad se ne zna o koliko je otkaza riječ.

Ako su rezovi duboki, mogli bi ugroziti projekt izgradnje proizvoda proširene i virtualne stvarnosti, posebice naočale za proširenu stvarnost za koje je Zuckerberg predvidio kako će 'redefinirati naš odnos s tehnologijom'.

U odjelu FAST zaposleno je oko 600 ljudi, koji su radili na razvoju prilagođenih čipova za opremanje Metinih uređaja za obavljanje.

Dosad nisu uspjevali isporučiti hardver koji bi se mogao natjecati sa čipovima drugih proizvođača, pa se Meta u jednom trenutku obratila Qualcommu kako bi dobila procesore za uređaje koje trenutno nudi na tržištu.

Nisu jedini u problemima

Restrukturiranje FAST-a očekuje se od proljeća ove godine, kada je Meta zaposlila novog direktora tog odjela.

Zasebni odjel u Metinom infrastrukturnom segmentu, zadužen za rad s umjetnom inteligencijom, također je naišao na prepreke.

Alexis Black Bjorlin, izvršna direktorica zadužena za taj dio poslovanja, najavila je odlazak iz tvrtke tijekom prošlog tjedna. Meta je već postavila osobu koja će ju zamijeniti.

Meta trenutno proizvodi liniju konzola za mješovitu stvarnost Quest i pametne naočale dizajnirane s proizvođačem naočala Ray-Ban EssilorLuxottica, koje mogu emitirati video i razgovarati s korisnicima putem novog virtualnog asistenta temeljenog na umjetnoj inteligenciji.

Najavili su nove verzije pametnih naočala i konzolu Quest 3. Također rade na tehnički zahtjevnijim i manje glomaznim naočalama za proširenu stvarnost, koje više nalikuju običnim naočalama, zajedno s pripadajućim pametnim satovima.

Prva verzija tog proizvoda trebala bi biti dovršena sljedeće godine, iako ga Meta u početku ne planira učiniti široko dostupnim potrošačima.

Meta je od studenog prošle godine podijelila oko 21 tisuću otkaza, nastojeći srezati troškove zbog slabljenja rasta prihoda, visoke inflacije i zabrinutosti da Reality Labs gubi previše novca, piše Reuters.