VAŽAN SASTANAK

Kina i SAD sastat će se na temu AI-ja, evo što traže po pitanju nuklearnog naoružanja

13.05.2024 u 13:06

Bionic
Reading

Sjedinjene Države i Kina u utorak će se susresti u Ženevi kako bi raspravljali o naprednoj umjetnoj inteligenciji (AI), najavili su američki dužnosnici

Vlada američkog predsjednika Joea Bidena pokušava se angažirati s Kinom po nizu pitanja kako bi se smanjile napetosti između dviju država, piše agencija Reuters.

Američki državni tajnik Antony Blinken i kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi dotaknuli su temu AI-ja u travnju u Pekingu, gdje su se dogovorili da će održati prve formalne bilateralne razgovore na temu.

State Department traži od Kine i Rusije da kao i SAD usvoje deklaracije da će samo ljudi, a nikad umjetna inteligencija, donositi odluke o korištenju nuklearnog naoružanja. 'Ovo je prvi susret te vrste. Stoga se nadamo razgovorima o nizu rizika, no u ovom trenutku ne bi predviđali ništa specifično', rekao je dužnosnik vlade uoči susreta, na pitanje hoće li SAD staviti naglasak na pitanje nuklearnog naoružanja.

Brzi napredak Kine na području AI-ja u civilnom, vojnom i sigurnosnom sektoru često potkopava sigurnost SAD-a i njegovih saveznika, rekao je anonimni dužnosnik, dodavši da će razgovori omogućiti Washingtonu da izravno razgovara o tim pitanjima. 

Dužnosnik je istaknuo da se razgovori neće baviti bilo kakvim pokušajima suradnje na području umjetne inteligencije, te da američke mjere zaštite tehnologija nisu teme pregovora. 

Reuters je ranije izvijestio da Bidenova vlada planira zaštititi američku tehnologiju koja stoji iza moćnih 'chatbotova' poput ChatGPT-ja, kako ona ne bi došla u ruke zemalja poput Rusije ili Kine. Drugi američki dužnosnik rekao je da se Washington i Peking natječu u oblikovanju pravila o AI-ju, no i da se nadaju da će dio pravila usvojiti sve zemlje.