INTERNETSKI DUĆANI

Obmanjuju kupce? Temu se našao u problemima u Europi

16.05.2024 u 14:04

Bionic
Reading

Kineska internetska trgovina Temu suočava se s pravnim izazovima nakon što ju je 17 tvrtki optužilo za kršenje novih zakona EU-a svojim 'manipulativnim praksama' i nedostatkom transparentnosti

Kineski online dućan Temu optužen je za 'neuspjeh u zaštiti potrošača' i 'korištenje manipulativnih praksi koje su nezakonite, prema zakonu EU-a', obavještava skupina potrošača BEUC.

Temu je pokrenut tek u rujnu 2022., ali je brzo postao jedno od najpopularnijih internetskih tržišta u svijetu. U Ujedinjenom Kraljevstvu to je bila najpreuzimanija aplikacija 2023., no sada se suočava s poteškoćama u EU-u. U pravnoj tužbi navodi se da tvrtka krši nova pravila prema kojima, bez obzira gdje se tvrtka nalazi, proizvodi moraju biti u skladu s europskim zakonima ako se prodaju europskim potrošačima, piše Sky News.

Skupina potrošača Which? u online je dućanu pronašla oružje, kao i grijače koji bi 'mogli eksplodirati', a sad upozorava britanske tvrtke da nemaju mogućnosti izazvati kineskog trgovca. 'Pozitivno je vidjeti kako se druge skupine potrošača diljem Europe udružuju kako bi Temu pozvali na odgovornost jer nije spriječio da nesigurni proizvodi završe u domovima ljudi', rekla je direktorica propisa i sprovođenja Whicha Rocio Concha.

'Međutim, Ujedinjeno Kraljevstvo riskira da ostane u pozadini jer slabi zakoni o zaštiti potrošača otežavaju poduzimanje učinkovitih mjera protiv Temua i drugih internetskih tržišta.' Tužba optužuje kompaniju za 'manipulativnu praksu' poput brisanja računa koje je složenije nego njegovo stvaranje, a tu je i problem s obmanjivanjem kupaca o cijenama.

Temu se također optužuje jer njegovi potrošači ne mogu ući u trag prodavačima, što je protivno zakonima EU-a. 'Temu ne poznaje trgovce koji prodaju na njegovoj platformi i možda nije u poziciji osigurati da su svi proizvodi koje ti trgovci prodaju u skladu sa standardima EU-a', stoji u pritužbi.

Također se navodi da Temu nije dovoljno razjasnio zbog čega se određeni proizvodi preporučuju korisnicima, što je također protuzakonito u EU.

Temu je u izjavi za Sky News rekao: 'Naša predanost usklađenosti i spremnost da angažiramo aktere na globalnoj razini mogu se vidjeti u našim proaktivnim akcijama'. Prošli tjedan Temu je potpisao izjavu o prekidu i odustajanju s Njemačkom (Savezom njemačkih potrošačkih organizacija), obvezujući se na rješavanje zabrinutosti.

'Osim toga, u ponedjeljak je Temu potpisao obećanje o sigurnosti proizvoda s Komisijom za poštenu trgovinu Južne Koreje, obvezujući se na sveobuhvatan sustav za otkrivanje, sprječavanje i uklanjanje nesigurnih proizvoda iz prometa. 'Što se tiče pritužbe BEUC-a, shvaćamo je vrlo ozbiljno i temeljito ćemo je proučiti. Nadamo se da ćemo nastaviti naš dijalog s relevantnim tijelima kako bismo poboljšali Temuove usluge za potrošače.'