PRITISAK RADI ŠUTNJE

OpenAI je, izgleda, ucjenjivao zaposlenike koji su najavili odlazak iz tvrtke

20.05.2024 u 11:03

Bionic
Reading

U javnost je procurio dokument prema kojem bi zaposlenici mogli izgubiti sav dionički kapital koji su zaradili tijekom svog vremena u tvrtki ako ne potpišu ugovor o tajnosti podataka

OpenAI je navodno natjerao zaposlenike na odlasku na izbor između zadržavanja zarađenog novca i javnog kritiziranja te tvrtke.

U javnost je procurio dokument prema kojem bi zaposlenici mogli 'izgubiti sav dionički kapital koji su zaradili tijekom svog vremena u tvrtki, a koji vjerojatno vrijedi milijune američkih dolara' ako ne potpišu ugovor o tajnosti podataka.

Glavni izvršni direktor OpenAI-ja Sam Altman potvrdio je kako odredba koja to regulira postoji, ali je naveo kako nikada nisu tražili povrat bilo čijeg stečenog kapitala, niti će to učiniti ako ljudi ne potpišu sporazum o razdvajanju (ili ne pristanu na sporazum o tome da OpenAI neće prikazivati u lošem svjetlu).

Isto je ponovio i glasnogovornik OpenAI-ja, koji je također naveo kako ta tvrtka zadnjih mjesec dana već popravlja standardnu papirologiju za odlazak zaposlenika.

Ipak, barem je jedan bivši djelatnik te tvrtke javno govorio o ucjeni kojoj je bio izložen nakon što je odbio potpisati sporazum o čuvanju tajnosti podataka. Daniel Kokotajlo nedavno je objavio kako je ta odluka dovela do gubitka kapitala koji vjerojatno iznosi barem oko posto neto vrijednosti njegove obitelji.

Altman se ispričao za sporne odredbe, rekavši kako mu je bilo neugodno nakon što je doznao za njih. Naime, navodno nije prije znao za njih. Također je pozvao sve bivše zaposlenike koji su zabrinuti zbog njene primjene i posljedica da ga kontaktiraju. Obećao je kako će sve biti riješeno.

Do skandala dolazi nakon odlaska još dva visoko pozicionirana dužnosnika OpenAI-ja. Suosnivač i glavni znanstvenik Ilya Sutskever objavio je kako napušta tvrtku. Ubrzo nakon njega to je učinio i Jan Leike, koji je bio vođa tima OpenAI-jeva sada raspuštenog tima za sigurnost Superalignment, piše Engadget.