NIŠTA OD STVARNIH LIKOVA

Umjetna inteligencija nastupila je na Eurosongu. Svi su razočarani

13.05.2024 u 10:36

Bionic
Reading

Pratitelji ovogodišnjeg Eurosonga bili su ogorčeni nakon što se pop grupa ABBA - koja je 1970-ih žarila i palila glazbenom scenom - nije uspjela ponovno okupiti za 50. obljetnicu pobjede na tom glazbenom natjecanju. Umjesto toga u finalu Eurosonga u subotu 11. svibnja nastupili su hologrami koje je stvorila umjetna inteligencija, odnosno ABBAtari, a njih su 'iznevjereni' obožavatelji ocijenili 'razočarenjem'

Još od početka Eurosonga 2024. počele su se širiti glasine da će se kultna ABBA ponovno okupiti za nastup povodom 50. obljetnice pobjede s hitom 'Waterloo'.

Nakon trijumfa 1974. godine dominirali su glazbenom scenom, postavši jedna od najpopularnijih i najuspješnijih glazbenih grupa svih vremena.

No nakon 10 godina došlo je do razlaza te nisu zajedno nastupali od 1983. godine. Vjerni obožavatelji Eurosonga nadali su se da će se bend - koji čine Anni-Frid Lyngstad, Benny Andersson, Bjorn Ulvaeus i Agnetha Faltskog (što čini akronim ABBA) - okupiti u Malmöu na godišnjicu pobjede.

Unatoč pompi i teaserima na TikToku te ostalim društvenim platformama, to se nije dogodilo. Umjesto ponovnog okupljanja benda, pušten je video s AI hologramima, a zvijezde Eurosonga Charlotte Perrelli, Carola i Conchita Wurst pjevale su 'Waterloo'.

Razočarani obožavatelji ocijenili su to 'neuvjerljivim i jezivim' te ustvrdili da 'AI nikad neće dostojanstveno zamijeniti stvarne glazbenike'. 'Ako se ABBA ne može okupiti u Švedskoj za 50. obljetnicu Eurosonga, to se nikada neće dogoditi. Bio bi to nevjerojatan trenutak. Osjećam se prilično razočarano', napisao je jedan od obožavatelja na X-u.

Digitalni avatari, odnosno ABBAtari, 'nastupaju' još od svibnja 2022. godine - njihov 90-minutni hologramski koncert 'ABBA Voyage' od tada se održava u Olimpijskom parku kraljice Elizabete u Londonu, u namjenski izgrađenoj ABBA Areni. Za njihov futuristički koncert upotrijebljena je najnovija tehnologija, a hologrami ih prikazuju iz doba njihove najveće slave, uz kombinaciju koncerta uživo i virtualnog nastupa. Bend na koncertu 'ABBA Voyage' izvodi najveće hitove, ali i pjesme s posljednjeg albuma grupe 'Voyage'.

Podsjetimo, hrvatski predstavnik Baby Lasagna osvojio je drugo mjesto na 68. Eurosongu u švedskom Malmöu iako je dobio najviše glasova publike. Zbog većeg broja bodova stručnih ocjenjivačkih sudova pobijedila je Švicarska, odnosno predstavnici Nemo.