društvene mreže

Francuska optužuje Azerbajdžan za poticanje nereda u Novoj Kaledoniji

17.05.2024 u 22:41

Bionic
Reading

Francuska je u petak optužila Azerbajdžan za poticanje nereda na njezinu pacifičkom otoku Novoj Kaledoniji, tako što je preplavio društvene mreže obmanjujućim fotografijama i videosnimkama usmjerenim protiv francuske policije

Francuska jedinica za otkrivanje internetskih dezinformacija Viginum, osnovana kao odgovor na ruske aktivnosti u Africi, objavila je u petak izvješće u kojem identificira azerbajdžanske račune na društvenim mrežama kao one koji šire antifrancusku propagandu.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin prvi je u četvrtak iznio optužbe protiv Azerbajdžana, no dokaze nije iznio. Azerbajdžansko ministarstvo vanjskih poslova brzo je odbacilo ono što je nazvalo uvredljivim optužbama i ponovilo u petak da nije povezano s prosvjedima u Novoj Kaledoniji.

"Umjesto da optužuje Azerbajdžan da navodno podržava prosvjede za neovisnost u Novoj Kaledoniji, Francuska bi se trebala usredotočiti na promašenu politiku prema prekomorskim teritorijima koja je dovela do takvih prosvjeda. Još jednom pozivamo Francusku da prestane s neutemeljenim tvrdnjama protiv naše zemlje", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Aykhan Hajiyev.

  • +2
Nova Kaledonija - posljedice prosvjeda Izvor: Profimedia / Autor: Theo Rouby / AFP / Profimedia

Viginum je objavio je kampanja uključivala montažu slike koja prikazuje mrtve prosvjednike za nezavisnost pored bijelca u položaju za pucanje, uz natpis "francuski policajci su ubojice". Navodi se da su najmanje 86 objava na platformi X, nekadašnjem Twitteru, objavili profili navodno povezani s azerbejdžanskom vladajućom strankom YAP. Azerbajdžan je ljutito reagirao na francusku vojnu potporu Armeniji, republici na Južnom Kavkazu s kojom je vodio dva rata u posljednja tri desetljeća. Francuska, koja ima veliku etničku armensku zajednicu, bila je naklonjena Armeniji i osigurala joj vojnu opremu.