posjet pekingu

Nakon europske mini-turneje, Xi ugostio Putina; evo o čemu su razgovarali

16.05.2024 u 06:47

Bionic
Reading

Nakon europske mini-turneje, tijekom koje je posjetio Francusku, Mađarsku i Srbiju, kineski predsjednik Xi Jinping ugostio je ruskog predsjednika Vladimira Putina

Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u Peking na razgovore sa svojim kineskim kolegom i "starim prijateljem" Xi Jinpingom, u nastojanju da dodatno produbi blisko i strateško partnerstvo između saveznika. Ovo je drugi Putinov posjet Pekingu u manje od godinu dana, a njegov prvi inozemni posjet otkako je prisegnuo za novi mandat koji će ga zadržati na vlasti najmanje do 2030. Posjet će također proslaviti 75 godina od priznanja Sovjetskog Saveza Narodna Republika Kina 1949., piše britanski Guardian.

Putinovu povorku Xi je dočekao u Velikoj dvorani naroda na Trgu Tiananmen u četvrtak, gdje je raskošna ceremonija dočeka uključivala pripadnike Narodne oslobodilačke vojske koji su stajali mirno i višestruki pozdrav. Putin i Xi kasnije su sjeli za stol. U televizijskim izjavama u četvrtak, Xi je istaknuo da su se njih dvojica susreli više od 40 puta, ali da kinesko-ruski odnos "nije došao lako" i da je "vrijedan njegovanja i očuvanja obje strane".

"Na našem novom putovanju namjeravamo ostati dobri susjedi, prijatelji od povjerenja i pouzdani partneri, dosljedno jačajući odnose između naše dvije nacije ... braneći međunarodnu jednakost." Putin je rekao da je "sretan što je u Kini među našim prijateljima".

"Odnos između Rusije i Kine nije vođen situacijom i nije usmjeren ni protiv koga", rekao je. “Zajedno se zalažemo za načela jednakosti, pravednosti i svjetskog poretka koji odražava multipolarnu stvarnost.”

  • +3
Vladimir Putin i Xi Jinping Izvor: Profimedia / Autor: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

U podužem intervjuu kineskim službenim državnim medijima u srijedu, Putin je pohvalio bilateralno partnerstvo i, kako je rekao, "istinsku želju" Pekinga da pomogne u okončanju rata u Ukrajini. Kina se predstavila kao mirotvorac u sukobu, ali je u praksi bila saveznik koji je podržavao Rusiju, kroz trgovinu, nabavu opreme i podržavajući narativ Moskve da je isprovocirana na svoju invaziju.

“Neviđeno visoka razina strateškog partnerstva između naših zemalja odredila je moj izbor Kine kao prve države koju ću posjetiti nakon službenog preuzimanja dužnosti predsjednika Ruske Federacije”, rekao je Putin za kinesku novinsku agenciju Xinhuu.

“Pokušat ćemo uspostaviti bližu suradnju na području industrije i visoke tehnologije, svemirske i miroljubive nuklearne energije, umjetne inteligencije, obnovljivih izvora energije i drugih inovativnih sektora”, rekao je.

U veljači 2022. Kina i Rusija proglasile su partnerstvo "bez ograničenja" kada je Putin posjetio Peking samo nekoliko dana prije nego što je poslao desetke tisuća vojnika u Ukrajinu, što je izazvalo najsmrtonosniji kopneni rat u Europi od Drugog svjetskog rata.

Dvodnevni posjet ruskog čelnika Kini dolazi u trenutku kada su snage njegove zemlje pokrenule ofenzivu u sjeveroistočnoj ukrajinskoj regiji Harkov koja je započela prošlog tjedna u najznačajnijem upadu na granicu od početka invazije punog opsega, prisilivši gotovo 8000 ljudi da napuste svoje domove.

"Ovo je prvo Putinovo putovanje nakon njegove inauguracije i stoga je namjera pokazati da kinesko-ruski odnosi idu na višu razinu", rekao je nezavisni ruski politički analitičar Konstantin Kalachev za AFP. “Da ne spominjemo vidljivo iskreno osobno prijateljstvo između dvojice čelnika.”