rat u ukrajini

Rusi zauzeli desetak naselja u regiji Harkiv, evakuirano više od 4500 osoba

13.05.2024 u 07:09

Bionic
Reading

Više od 4500 stanovnika ukrajinske regije Harkiv evakuirano je tijekom vikenda zbog ruskog upada u tu regiju, izvijestila je Državna hitna služba Ukrajine

Spasioci, policijski službenici i predstavnici lokalnih zajednica aktivno informiraju stanovništvo o potrebi evakuacije iz pograničnih naselja. Nakon toga ih prate do središnjih centara za evakuaciju, a psiholozi iz Državne službe za hitne slučajeve pružaju stalnu podršku na terenu. Zajedničkim naporima uspješno je evakuirano više od 4500 stanovnika iz nekoliko pograničnih naselja u regiji, piše ukrajinski vojni portal Militarnyi, koji je 10. svibnja izvijestio da su ruske trupe pokrenule jurišne operacije u regiji Harkov i pucale na pogranična naselja.

Ujutro toga dana rusko raketno topništvo počelo je granatirati grad Vovčansk koji se nalazi pet kilometara od granice s Rusijom. Vojna izvješća pokazuju da je neprijateljska izviđačka i diverzantska skupina pokušala prijeći granicu s Ukrajinom. Prema analitičkom resursu DeepState, do 12. svibnja Rusi su uspjeli zauzeti naselja Strilechna, Krasne, Pylna, Borisivka, Ohirtseve i djelomično Hatyshche i Pletenivka.

  • +2
Posljedice ruskog granatiranja regije Harkiv Izvor: Profimedia / Autor: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Podsjetimo, informacije o mogućoj ofenzivi Rusa počele su se raspravljati nakon riječi Vadyma Skibitskog, zamjenika šefa Obavještajne službe obrane Ukrajine. Prethodno je objavljeno da su u regiji Harkiv pokrenuti veliki radovi na izgradnji utvrda na stotinama objekata. Na utvrdama radi više od 500 radnika, a ovaj mjesec počela se podizati druga linija utvrda duž granice s Rusijom u regiji Harkiv.