Ova kremasta torta sjajan je izbor za svečane trenutke
Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku
Potrebni sastojci:
Biskvit
bjelanjak: 15
sol: na vrh noža (3 puta)
šećer: 300 g
med, tekući: 3 žlice
čokolada za kuhanje: 195 g
bademi, mljeveni: 195 g
bademi sjeckani: 90 g
orasi, sjeckani: 90 g
smokve, suhe, sjeckane: 90 g
krušne mrvice (prezla): 60 g
limunova korica: 3 žličice (ravne)
narančina korica: 3 žličice (ravne)
Preljev
voda: 160 ml
narančin sok: 100 ml
limunov sok: 40 ml
šećer: 60 g
Krema I:
mlijeko: 1 l
šećer: 100 g
vanilin šećer: 2 vrećice
škrobno brašno, gustin: 160 g
maslac: 125 g
Krema II:
žumanjak: 15
šećer: 150 g
maslac, sobne temperature: 250 g
čokolada za kuhanje: 130 g
čokolada, mliječna: 150 g
kapučino u prahu: 1 žlica (vrhom puna)
čokolada, bijela: 150 g
Ukrašavanje
lješnjaci, krokant: 100 g
bademi: listići
lješnjaci: polovice jezgri
odvojena krema: 12 žlica
Priprema
195 g čokolade sitno samljeti ili naribati. 195 g badema samljeti. 90 g badema sitno nasjeckati. 90 g oraha sitno nasjeckati. 90 g suhih smokava sitno nasjeckati. Limunovu i narančinu koricu sitno naribati (svaku posebno).
Za jedan biskvit: Dno kalupa za tortu veličine 28 cm prekriti papirom za pečenje. U posudi izmiješati 65 g naribane čokolade, 65 g mljevenih badema, 30 g nasjeckanih badema, 30 g nasjeckanih oraha, 30 g nasjeckanih smokava, 20 g krušnih mrvica, 1 žličicu limunove korice i žličicu narančine korice. Prstima dobro izmiješati jer su smokve ljepljive i treba ih se prstima razdvojiti. Pet bjelanjaka zajedno s malo soli (na vrh noža) mikserom čvrsto izraditi. Čvrstom snijegu od bjelanjaka prvo dodati 1 žlicu tekućeg meda neprestano miješajući. Zatim postepeno dodavati 100 g šećera i dalje mikserom miješajući (oko 4 minute).
Pripremljenu mješavinu suhih sastojaka istresti na snijeg od bjelanjaka i lagano metlicom za snijeg umiješati i to podižući smjesu od dolje prema gore. Smjesu stavljati žlicom u kalup, oprezno vilicom izravnati i staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 °C, 23 – 25 minuta. Biskvit izvaditi iz pećnice, oprezno nožem odvojiti biskvit od ruba kalupa, kalup ukloniti i biskvit zajedno s papirom prenijeti na rešetku i ostaviti da se potpuno ohladi. Na isti način ispeći još dva biskvita!
Za prvu kremu: škrobno brašno (gustin), vanilin šećer i šećer izmiješati. Dodati 200 ml hladnog mlijeka i dobro izmiješati (bez grudica). Preostalo mlijeko (800 ml) zakuhati, skloniti sa štednjaka, temperaturu smanjiti, u mlijeko umiješati mješavinu gustina, vratiti na štednjak i na laganoj temperaturi kuhati, neprestano miješajući 1, 2 minute. Skloniti sa štednjaka, prekriti prozirnom folijom (folija za očuvanje svježine) direktno na površinu kreme i ostaviti da se ohladi.
Za drugu kremu: 15 žumanjaka zajedno sa 150 g šećera mikserom kremasto izmiješati (2, 3 minute). U lonac staviti malo vode da zakuha i temperaturu smanjiti. Posudu s izrađenim žumanjcima staviti na lonac s vrućom vodom (posuda ne smije dodirivati vodu i voda ne smije jako kuhati) i miješajući kuhati oko 20 minuta dok se ne dobije gusta krema. Skloniti sa štednjaka i ostaviti da se ohladi.
Kad su se kuhane kreme potpuno ohladile, u jednoj posudi mikserom kremasto izraditi 125 g maslaca i kremu I (od mlijeka i gustina) žlicu po žlicu dodavati maslacu, neprestano miješajući. U drugoj (većoj posudi) mikserom kremasto izraditi 250 g maslaca. Maslacu naizmjenično (malo po malo) dodavati kremu I (od gustina i mlijeka) i kremu II (od žumanjaka), neprestano miješajući. Zatim dobivenu kremu razdijeliti u tri posude i to u jednu posudu staviti 740 g kreme, u drugu posudu također staviti 740 g kreme a preostali dio kreme (ja sam imala 440 g) staviti u treću posudu.
Sve tri vrste čokolade (čokoladu za kuhanje, mliječnu i bijelu) posebno narezati i svaku posebno na pari ili u mikrovalnoj otopiti. U 740 g kreme umiješati otopljenu čokoladu za kuhanje (ne smije biti jako vruća) i od kreme odvojiti 6 žlica za ukrašavanje. U drugih 740 g kreme umiješati otopljenu mliječnu čokoladu i žlicu kapučino kave te dobro izmiješati. Od kreme odvojiti 6 žlica kreme za ukrašavanje. Odvojene kreme (12 žlica) u jednoj posudi dobro izmiješati i ostaviti sa strane. U 440 g kreme umiješati otopljenu bijelu čokoladu.
Za preljev: zakuhati 160 ml vode zajedno sa 60 g šećera, 100 ml soka od naranče i 40 ml soka od limuna i skloniti sa štednjaka. Preljev podijeliti na tri jednaka dijela (u 3 čaše) kako bi svaki biskvit bio jednako natopljen.
Za slaganje torte: jedan biskvit staviti na tanjur za tortu (donji dio s papirom okrenuti prema gore i papir odvojiti), biskvit preliti 1/3 vrućeg preljeva, premazati kremom s tamnom čokoladom, staviti drugi biskvit, odvojiti papir, preliti 1/3 vrućeg preljeva, premazati kremom s mliječnom čokoladom, položiti treći biskviti, odvojiti papir, preliti 1/3 vrućeg preljeva i tortu odozgor premazati kremom od bijele čokolade.
Tortu odozgo posuti krokantom od lješnjaka (a može i od badema). S jednim dijelom kreme koju ste ostavili sa strane (12 žlica) namazati rub torte, a preostali dio kreme staviti u špricu za kreme i tortu ukrasiti zvjezdicama od kreme. Listićima badema ukrasiti rub torte, a jezgre lješnjaka prerezati po pola i stavljati na zvjezdice od kreme. Tortu ostaviti preko noći u hladnjaku.
Savjet: tortu prije serviranja izvaditi iz hladnjaka i ostaviti barem 30 minuta na sobnoj temperaturi da omekša prije nego što je budete htjeli rezati i servirati, jer svaka krema ili biskvit s maslacem treba prije serviranja da omekša na sobnoj temperaturi.