H2

[FOTO/VIDEO] Bili smo na konferenciji o pogonu na vodik: Je li autobus na vodik budućnost gradskog prijevoza?

06.12.2022 u 12:18

Bionic
Reading

Vodik ima veliki potencijal za dekarbonizaciju brojnih sektora gospodarstva osobito gdje baterije nisu tehnički moguće ili su skuplje rješenje. Sektor javnog gradskog prijevoza jedan je od tih, a sve to bez emisija stakleničkih i ostalih štetnih plinova, čestica i buke

U sklopu JIVE2 projekta, u organizaciji nacionalnog koordinacijskog tijela Hrvatske udruge za vodik i partnera na projektu, Agencije za ugljikovodike, u Tehničkom muzeju Nikola Tesla 1. prosinca je održan završni događaj demonstracijskog CEE bus roadshowa koji obuhvaća tri geografska područja EU (središnju i istočnu Europu, Poljsko-baltičku regiju te južno-istočnu Europu).

Dio je ovo važnog projekta Europske komisije (Clean Hydrogen Partnership) koji za cilj ima poticanje komercijalizacije autobusa s pogonom na vodik, odnosno nabave 300 autobusa na vodik u skladu s Europskom strategijom za održivu mobilnost i Europskom strategijom za vodik, a koji je financiran strane Clean Hydrogen Partnership uz podršku Hydrogen Europe. Voditelj projekta je H2LV - Latvijska Udruga za Vodik, dok su tehnički partneri na projektu Messer Group i CaetanoBus.

Gradski autobus CaetanoBus na vodik

U sklopu projekta u Zagreb je stigao CaetanoBus, autobus s pogonom na vodik za kojeg je Toyota proizvela gorivne članke. O ovom autobusu smo opširnije pisali početkom prošle godine, kada smo predstavili drugu generaciju Toyote Mirai.

Kroz JIVE2 CEE bus roadshow projekt, Grad Zagreb i ZET d.o.o. dobili su priliku napraviti test autobusa u realnim uvjetima vožnje. Demonstracijskim vožnjama Zagrebom prikupila se velika količina podataka (telemetrije) sve s ciljem donošenja budućih informiranih odluka vezano za modernizaciju autobusne flote ZET-a.

Rezultati testiranja CaetanoBus autobusa u javnom gradskom prijevozu predstavljeni su na konferenciji na kojoj je sudjelovala i Toyota Croatia – prezentacijom o Toyotinim vodikovim tehnologijama i sudjelovanjem u panel raspravi.

Toyota Mirai na vodik

U organizaciji Toyota Croatije na konferenciji je predstavljen i Mirai, Toyotina limuzina s pogonom na vodik, a organiziran je i demonstracijski 'Jura te na H2 fura' gdje su svi sudionici imali priliku isprobati automobil i 'napraviti jedan-dva kruga' u Miraiju sa Jurajem Šebaljom.

Mi smo imali priliku isprobati Toyotu Mirai, a ovo su i naši prvi dojmovi o jednom od rijetkih automobila s pogonom samo na vodik.

isprobali smo

Toyota Mirai – prvi dojmovi

Toyota je prije točno dvije godine predstavila novu, drugu generaciju modela Mirai, automobila koji podiže tehnologiju FCEV na višu razinu i nudi emotivniju privlačnost kupcima u pogledu dinamike, suvremenog izgleda i više užitka u voznim performansama. Sveobuhvatno izmijenjen sustav gorivnih članaka, inteligentno pakiranje i aerodinamička učinkovitost pomažu u povećanju dosega vožnje na oko 650 km, pri čemu je voda jedina emisija.

Platforma GA-L

Korištenje nove platforme GA-L je omogućilo slaganje gorivnih članaka i sklopova pogonskog sustava na način kojim se bolje koristi raspoloživi prostor. Ishod je prostranija putnička kabina s pet sjedala ii bolja ravnoteža podvozja. Možda najznačajnije, time se omogućava ugradnja tri visokotlačna spremnika vodika, čime se poveća količina goriva, a time i doseg vožnje automobila; za 30 posto.

Spremnici su raspoređeni u obliku slova 'T', pri čemu je najduži postavljen uzdužno i središnje, ispod podnice vozila, dok su dva manja spremnika postavljena bočno ispod stražnjih sjedala i prtljažnika. Sveukupno, u njih je moguće smjestiti 5,6 kg vodika, u usporedbi s 4,6 kg u dva spremnika na sadašnjem Miraiju. Njihov smještaj pridonosi nižem težištu automobila, uz zadržavanje zapremine prtljažnika. Spremnici su čvršći, višeslojne konstrukcije te izuzetno težinski učinkoviti, a vodik čini 6 posto ukupne težine goriva i spremnika.

Paket gorivnih članaka koristi kruti polimer, kao na prošlom Miraiju, ali je sada manji i ima manje članaka (330 umjesto 370). Unatoč tome, postavio je novi rekord u pogledu specifične gustoće snage od 5,4 kW/l (isključujući rubne ploče). Najveća snaga je na taj način povećana sa 114 kW (155 KS) na 128 kW (174 KS). Poboljšan je i rad na niskim temperaturama, pa je sada pokretanje moguće i pri temperaturama od -30˚C.

Litij-ionska baterija

Novi Mirai je opremljen litij-ionskom visokonaponskom baterijom umjesto nikal-metal hidridnog sklopa prethodnog modela. Iako je manja veličinom, energija je gušće pohranjena, pa je izlazna snaga veća, uz smanjeni utjecaj na okoliš. Sadrži 84 članka, napon je 310,8 V umjesto 244,8, a kapacitet je 4,0 Ah, umjesto 6,5 Ah. Ukupna težina je smanjena s 46,9 na 44,6 kg. Snaga je povećana s 25,5 kW x 10 sekundi na 31,5 kW x 10 sekundi.

Manje dimenzije baterije omogućavaju njezin smještaj iza stražnjih sjedala, pri čemu ne smanjuju veličinu prtljažnika. Ostvarena je optimirana trasa zraka za hlađenje, s diskretnim uvodnicima s obje strane stražnjih sjedala.

Dinamičke performanse

Korištenjem platforme GA-L za novi Mirai automobil je dobio značajne pogodnosti nižeg težišta, poboljšanih inercijskih karakteristika i značajno povećane krutosti karoserije, što sve pridonosi vrhunskim dinamičkim performansama.

Na novoj platformi su smješteni i prednji i stražnji multilink ovjesi, umjesto dosadašnje konfiguracije s MacPhersonovom nogom sprijeda i torzijskim štapom straga. Ovakva izvedba omogućava još veću stabilnost, upravljivost i udobnost vožnje. Pojedinosti uključuju korištenje debljih stabilizatora, optimalni smještaj gornjeg i donjeg kuglastog zgloba i sveukupno veću krutost ovjesa, pružajući pogodnosti u pogledu odziva i stabilnosti.

Poboljšana aerodinamika automobila, s nižim krovom, punom donjom podnicom i manjim koeficijentom otpora zraka, isto tako igra ulogu u podizanju kvalitete upravljanja i stabilnosti, kao i ostvarivanju većeg dosega vožnje.

Novi Mirai se ponosi i poboljšanim voznim karakteristikama. Dodatna snaga koju proizvode novi paket gorivnih članaka i baterija prikuplja se radi osiguravanja mirnog, linearnog pokretanja, uz ubrzanje usklađeno s vozačevim pritiskom na papučicu gasa. Vožnja na autocesti je opuštena i bez napetosti, uz odličan odziv dostupan pri svim brzinama. U vožnji po zavojitim, otvorenim cestama, staloženost novog Miraija se kombinira s dobri ubrzanjem na izlasku iz zavoja.

'Toyota je u formi partnera i proizvođača vozila sudjelovala u projektu JIVE2 - kao proizvođač autobusa H2.Gold, zajedno s tvrtkom CaetanoBus', pojasnio je direktor Toyota Croatije Krešimir Bago te dodao: 'Danas smo iskoristili priliku da široj zainteresiranoj javnosti predstavimo tehnologiju gorivnih članaka (fuel cell) u našim vozilima u sklopu navedenog projekta. Ova tehnologija ima sve veću ulogu u transportu budućnosti kojem je ultimativni cilj smanjenje štetnih emisija prvenstveno CO2, ali i NOx i ostalih vrlo štetnih spojeva za ljudsko zdravlje.'

'Kao što ste bili u prilici vidjeti fuel cell tehnologija u praktičnoj primjeni nudi vozila koja su u osnovi električna, ali primjerice u procesu punjenja nemaju ograničenja kakva imaju 'klasična' baterijska vozila. Za implementaciju vozila ove tehnologije u redovan promet u Hrvatskoj postoje još neke prepreke koje treba prevladati, zato smo kao ključnu riječ u našoj prezentaciji istaknuli 'partnerstvo' – misleći pritom na gradske uprave, proizvođače vozila/opreme tj. industriju, resorna ministarstva… Integriranje fuel cell tehnologije u naše društvo donijet će nova radna mjesta u Republici Hrvatskoj kroz nova zanimanja, a svima nama i zdraviji okoliš te jedno bolje i zdravije sutra', poručio je Bago.

  • +22
CEE bus roadshow Izvor: Ostale fotografije / Autor: Samir Ceric Kovacevic

U sklopu konferencije predsjednik Hrvatske udruge za vodik, prof. emer. dr. sc. Frano Barbir je kazao kako je prelazak voznog parka javnih prijevoznika diljem Europe s postojećeg pogona na fosilna goriva na pogon na čiste izvore energije poput vodika, tek u povojima, a kao glavni problem istaknuo je nedostatak infrastrukture koja bi podržala vozila na vodik.

Pogon na vodik: bez emisija stakleničkih i ostalih štetnih plinova, čestica i buke

Vodik, kao nositelj energije, ima veliki potencijal za dekarbonizaciju brojnih sektora gospodarstva osobito gdje baterije nisu tehnički moguće ili su skuplje rješenje. Jedan od tih sektora je i sektor javnog gradskog prijevoza gdje vodik, korišten u autobusima s gorivnim člancima, omogućava visoke performanse i pruža razinu udobnosti za putnike, a sve to bez emisija stakleničkih i ostalih štetnih plinova, čestica i buke.

Toyota Mirai FCEV Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota UK

Imajući u vidu kako je Europska komisija u svibnju kroz 'Plan REPowerEU' osigurala dodatna ulaganja od 200 milijuna eura dostupnih za Partnerstvo za čisti vodik kroz program Horizon Europe, te najavila i buduće mjere za razvoj, prilika je to da prilika je to da se ova sredstva iskoriste za dekarbonizaciju javnog gradskog prijevoza.

Značajan korak u tome smjeru Republika Hrvatska napravila je povezujući se sa susjednim zemljama u uspostavi Sjevernojadranske doline vodika. Upravo sredstva iz REPowerEU snažno podupiru povećanje broja dolina vodika i sve projekte koji se implementiraju unutar ove inicijative.

'Ovo je prvi korak ka realizaciji Hrvatske strategije za vodik koju smo donijeli u proljeće ove godine i iznimno me veseli da smo već krenuli s prvim koracima. Izuzetna nam je čast što je Hrvatska udruga za vodik, kao nacionalni koordinator projekta JIVE 2 CEE bus roadshow, dio inicijative ka dekarbonizaciji grada Zagreba', kazala je dr. sc. Ankica Kovač, potpredsjednica Hrvatske udruge za vodik.

U ime Agencije za ugljikovodike koja je bila partner ovoga projekta u Hrvatskoj, govorio je predsjednik uprave Marijan Krpan koji je naglasio kako će Agencija formirati tim koji će olakšati i ubrzati privlačenje novca iz EU za projekte vezane na vodik.

U završnom dijelu konferencije, ZET kao operativni partner projekta predstavio je rezultate testiranja autobusa na vodik koji je zagrebačkim gradskim i prigradskim naseljima prometovao u proteklom tjednu. Rezultati testiranja dali su izvrsne rezultate prvenstveno po učinkovitosti u zahtjevnim uvjetima rada koja rezultira relativno niskom potrošnjom vodika u odnosu na proizvedenu energiju.

'Tijek i brzina obnove voznog parka ZET-a u smjeru alternativnih goriva poput vodika ovisi, među ostalim, o testiranju vozila, otvaranju izvora financiranja prije svega fondova Europske unije i javnoj nabavi. U svakom slučaju, mi ubrzano krećemo u taj proces odmah iza Nove godine', naglasio je predsjednik Uprave ZET-a Marko Bogdanović.