kriptorevolucija

Događaj kakav Wall Street još nije doživio: Na burzu stiže Coinbase, mnogi ga uspoređuju s Facebookom i Amazonom

14.04.2021 u 09:07

Bionic
Reading

Sutrašnji burzovni debi Coinbasea mnogi su već nazvali događajem kakav Wall Street nikad nije doživio. Među onima koji dijele ovako euforičan pristup jest i ugledni CNBC te mu predviđa astronomsku valuaciju prvog dana trgovine koji je na rasporedu u srijedu

No ako pitate deset tržišnih stručnjaka kako tvrtku treba procjenjivati, vjerojatno ćete dobiti deset različitih odgovora.

To je zato što je trenutačno poslovanje Coinbasea - koje je u prvom tromjesečju ostvarilo nevjerojatnih 1,8 milijardi dolara procijenjenog prihoda i do 800 milijuna neto prihoda - gotovo u cijelosti izgrađeno na performansama bitcoina i ethereuma, piše Seebiz.

Te su kriptovalute u posljednjih godinu dana naglo porasle više od 800 posto, odnosno 1300 posto. Kao rezultat toga, Coinbase, najpopularnije mjesto za američke investitore koji kupuju tu imovinu, narastao je devet puta u tom razdoblju.

Ako Coinbase izađe na javno tržište sa svojom najnovijom procjenom na privatnom tržištu od 100 milijardi dolara, uzimajući u obzir potpuno razrijeđeni udio dionica, odmah bi se uvrstio među 85 najvrjednijih američkih tvrtki.

Evo ključnog pitanja za investitore uoči nastupa na Nasdaqu: Što se događa kada se kriptotvrtka s povijesno anomalnim rastom, velikom neizvjesnošću i bez službenog sjedišta sukobi sa strogošću Wall Streeta i poznatim mjerljivim podacima kao što su odnos cijene i prodaje ili cijene i zarade?

po dionici

Referentna cijena Coinbasea 250 dolara

Goldman Sachs i Nasdaq odslučili su da trgovanje dionicama Coinbasea danas kreće od razine od 250 dolara po dionici.

To daje valuaciju od 66,5 milijardi dolara s obzirom na ukupan broj od 266,2 milijuna dionica.

Referentna cijena određuje se na temelju javnih financijskih podataka zajedno s raspoloženjem na tržištu i obično je konzervativna procjena. Ta je brojka niža za 27 posto od one s kojom je Coinbase zadnji put trgovao na privatnom sekundarnom tržištu, 343,58 USD po dionici.

'Procjena bilo kojeg pokretanja može biti izazov, ali mislim da je pitanje vrednovanja daleko složenije s tvrtkom poput Coinbasea', rekla je Natalie Hwang, osnivačica i partnerica u investicijskoj tvrtki Apeira Capital. Ona nema udio u tvrtki.

Predviđanje kriptocijena pokazalo se suludom igrom. Zamah može biti tako brz u bilo kojem smjeru da Coinbase u svom prospektu ima 27 točaka o rizicima volatilnosti. One uključuju promjene u povjerenju investitora, negativan publicitet i pokrivenost društvenim mrežama, regulatorna pitanja i prekide usluga koji se odnose na tehnologiju.

Budući da je temeljna imovina koja čini financijsku priču Coinbasea toliko nepredvidljiva, temeljna analiza kvalitete zarade, zadržavanja kupaca i učinkovitosti ne dovodi vas daleko. Poklonici Coinbasea ne troše puno vremena na to.

Umjesto toga, oni gledaju u budućnost u kojoj se financijski posrednici smanjuju, a transakcije odvijaju pretežno na blockchainu. Tržišta na mreži za e-trgovinu, putovanja i kupovinu kuća, kažu, koristit će razne kriptovalute za povezivanje kupaca i prodavatelja, a blockchain će služiti kao univerzalni izvor istine.

Coinbase to naziva kriptoekonomijom, riječju koja se 163 puta pojavljuje u prospektu te predviđa svijet plaćanja, trgovanja i svih vrsta peer-to-peer transakcija što ih pokreće softver koji koristi prednost blockchainove mogućnosti da svemu da jedinstven identifikator.

Ako su poklonici Coinbasea u pravu, tvrtka je u središtu kritične transformacije interneta. Neki ga uspoređuju s Netscapeom kada je predstavio web preglednik, kada je Amazon donio fizičku maloprodaju na web ili kada je Facebook postao način na koji se ljudi povezuju.