ovisnost o rusiji

INA i BH-Gas zajednički će raditi na jačanju tržišta plinom u BiH

19.12.2017 u 13:32

Bionic
Reading

Predstavnici Ine i tvrtke BH-Gas, koja se bavi nabavom i distribucijom prirodnog plina za tržište BiH, potpisali su u utotak u Sarajevu memorandum o razumijevanju čiji je cilj jačati postojeću suradnju i stvoriti uvjete za priključenje plinske mreže u BiH na onu u Hrvatskoj

‘Ina još jednom pokazuje kako vjeruje u dugoročnu perspektivu tržišta BiH i na njemu se želi dodatno pozicionirati’, kazao je Tvrtko Perković, operativni direktor Inina odjela Istraživanja i proizvodnje nafte i plina.

Pojasnio je kako kompanija nudi svoje znanje i iskustvo koje bi trebalo ojačati tržište plina u BiH i njegovo integriranje u postojeći europski sustav uz poštivanje svih energetskih smjernica Europske unije.

Ina će, uz ostalo, BH-Gasu dostaviti svoju procjenu prodajne cijene prirodnog plina u BiH kako bi se izradili elaborati o isplativosti potrebni za kreditiranje projekata od strane međunarodnih financijskih institucija.

BiH je sada u potpunosti ovisna o plinu koji se nabavlja u Rusiji i distribuira se preko mreže u Srbiji, a direktor BH-Gasa Jasmin Salkić u utorak je nakon potpisivanja memoranduma istaknuo kako je strateško opredjeljenje njegove tvrtke raditi na osiguravanju dodatnih pravaca opskrbe preko Hrvatske odnosno plinske mreže Europske unije.

‘Strategija razvoja plinskog sektora Bosne i Hercegovine je zasnovana na razvijanju novih interkonekcija s plinskim sustavom Hrvatske, s ciljem integracije BiH u regionalno i europsko tržište energijom. Memorandum predviđa stvaranje dugoročnih partnerskih odnosa’, kazao je Salkić.

  • +10
Ina Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Tom je strategijom predviđeno povezivanje plinske mreže dvije države na tri točke. Jedna je kod Slavonskog Broda odnosno Slobodnice prema Bosanskom Brodu i dalje ka Zenici, druga je kod Zagvozda i predviđa povezivanje plinovodom s Posušjem te dalje ka Novom Travniku odnosno središnjoj Bosni, a treća je na sjeverozapadu zemlje kako bi se na plinsku mrežu u Hrvatskoj povezalo šire bihaćko područje.

Vlasti Republike Srpske do sada su uporno odbijale dati suglasnost za izgradnju plinovoda Slavonski-Bosanski Brod, inzistirajući isključivo na ruskom plinu odnosno na širenju postojećeg plinovoda od Zvornika ka Banjoj Luci.

Kako bi barem djelomično rješili problem koji je zbog toga nastao, INA i BH-Gas memorandumom su se suglasili kako će zajednički istražiti mogućnost nabave plina za BiH iz drugih izvora preko već postojećih plinovoda kroz Mađarsku odnosno Srbiju.