novo istraživanje

Inflacija glavna briga Hrvatima, evo tko raspolaže s najviše novca

13.05.2024 u 10:22

Bionic
Reading

Oko trećine građana Hrvatske, njih 34 posto, zamjećuje poboljšanje svoje financijske situacije unatoč inflaciji koja im ostaje glavna briga, pokazalo je u ponedjeljak objavljeno Mastercardovo istraživanje MasterIndex, prema kojem ispitanici navode da u prosjeku imaju mjesečni prihod od 1035 eura

'Vidljivi su značajni pomaci u percepciji financijske situacije među Hrvatima u odnosu na prethodnu godinu. Dok 24 posto ispitanika smatra da je njihova financijska situacija lošija nego prije godinu dana, što je za 10 postotnih bodova manje nego 2023., čak 34 posto njih procjenjuje da im je financijska situacija bolja, što je povećanje od sedam postotnih bodova u odnosu na 2023.', rezultati su istraživanja koje je za Mastercard u ožujku ove godine provela agencija Improve na uzorku od 1016 korisnika bankarskih usluga u Hrvatskoj u dobi od 18 do 55 godina.

Istraživanje je pokazalo i pad pesimizma kada je riječ o budućnosti. Tek 15 posto ispitanika očekuje pogoršanje svoje financijske situacije, što je pad u odnosu na prethodnu godinu. S druge strane, čak 35 posto svih ispitanika očekuje poboljšanje svojih financija, a optimizam raste pogotovo među mlađom populacijom - među ispitanicima u dobi od 18 do 29 godina taj postotak raste na 44 posto, navodi se.

S druge strane, 58 posto građana Hrvatske ističe inflaciju kao glavni problem, iako je to za šest postotnih bodova manje u odnosu na prošlu godinu. Rastući trend primjećuje se u područjima kriminala i korupcije te svaka treća osoba, njih 34 posto, izražava zabrinutost zbog toga, što je povećanje od čak 12 postotnih bodova u odnosu na 2023. godinu. Građane također zabrinjavaju smanjenje životnog standarda, nemogućnost plaćanja troškova, pad kvalitete zdravstvene zaštite, kao i teme poput imigrantskog vala i klimatskih promjena, pokazalo je istraživanje.

S najviše novca raspolažu oni od 40 do 49 godina

Prema procjenama samih ispitanika, iznos svih redovnih i dodatnih prihoda mjesečno im iznosi 1035 eura, a s najviše novca raspolažu oni od 40 do 49 godina, 1224 eura, dok značajno manje, 751 euro, primaju oni u dobi od 18 do 29 godina. Pritom je 13 posto ispitanika reklo da nema nikakva raspoloživa sredstva.

Najveći dio prihoda troši se na hranu i piće, prosječno 234 eura mjesečno po ispitaniku, odjeću i obuću, 113 eura, zatim na kredite, 86 eura, te štednju i ulaganja, 72 eura.

Paralelno, 83 posto građana ustvrdilo je da su poremećaji na tržištu i inflacija utjecali na povećanje mjesečne potrošnje u kućanstvu. Više se troši na prehrambene namirnice za pripremu kod kuće (68 posto), a najveći je porast u odnosu na prošlu godinu vidljiv u kategorijama putovanja i restorana, na koje sada više troši 45 posto ispitanika.

Građani su pronašli načine za uštedu kupnjom na akcijama (93 posto) i usporedbom cijena (88 posto). Istovremeno, 74 posto njih smatra da nije vrijeme za veća ulaganja, primjerice kupnju stana ili automobila.

Direktorica Mastercarda u Hrvatskoj Gea Kariž izjavila je da je povećanje optimizma koje pokazuje MasterIndex potvrđeno i istraživanjem Experience Economy, provedenim u siječnju u nizu zemalja, pa tako i u Hrvatskoj.

'Prema rezultatima, kako Hrvati postaju optimističniji u pogledu svoje financijske budućnosti, vidimo i porast potrošnje na iskustva. Tako će ove godine 57 posto građana trošiti na putovanja, glazbene festivale i gastronomske avanture više nego prošle godine', rekla je Kariž u izjavi koja se prenosi u priopćenju.