CRNE PROGNOZE

Jedan od investicijskih gurua najavljuje kataklizmu na burzama

23.01.2022 u 13:37

Bionic
Reading

Sam početak godine donio je pravu rasprodaju na tržištima kapitala, posebno u SAD-u i Aziji. Neki investicijski autoriteti smatraju da je to tek uvod u ono što slijedi.

Nastavlja se siječanjska rasprodaja na burzama, a novi udarac zadale su objave Netflixovih tromjesečnih rezultata koje su izazvale pad njegovih dionica od 22 posto. Kriptovalute također jako gube, a bitcoin je već 50 posto ispod rekorda.

Je li to samo ozbiljna korekcija ili je medvjed, simbol burzovnog pesimizma, već probio tržišta? Utjecajni menadžer hedge fondova Jeremy Grantham je pesimističan i očekuje da će S&P 500 izgubiti daljnjih 45 posto i pasti na oko 2.500 bodova (trenutačno na 4.398 bodova). Tržišta dionica danas, rekao je, predstavljaju jedan od četiri super-mjehura u posljednjih stotinu godina, preostala tri se mogu naći na tržištu nekretnina, obveznica i roba.

Situaciju uspoređuje s japanskom pričom iz 1980-ih, kada su dionice i nekretnine bile dramatično precijenjene (a Japan se, da tako kažemo, od toga nikad u potpunosti nije oporavio).

"Toliko mjehurića zajedno događa se prvi put u povijesti, i to je vrlo opasno", upozorio je Grantham na web stranici GMT-a (Grantham, Mayo i van Otterloo), gdje je glavni investicijski strateg.

S obzirom na to da je slična upozorenja slao i na vrhuncu dot.com mjehura iz 2000. te financijske krize 2008. godine, mnogi ga shvaćaju vrlo ozbiljno.

  • +7
svjetske burze, burza, koronavirus Izvor: EPA / Autor: YONHAP

Naravno, ritam tržišta i ove godine će diktirati monetarna politika. Analitičari procjenjuju da bi Fed već u ožujku mogao povećati ključne kamate za 0,25 postotnih bodova, a potom još u dva ili tri navrata do kraja godine.

U fokusu ulagača su idućega će tjedna biti sjednica čelnika Feda, koja bi mogla dati jasniju sliku o budućem zaoštravanju monetarne politike.