ekonomska analiza

Kako stoji hrvatsko gospodarstvo: Trgovina cvjeta, industrija u recesiji

30.04.2024 u 15:15

Bionic
Reading

Snažno tržište rada, nastavak rasta potrošačkog optimizma, postupno slabljenje inflatornih pritisaka uz ubrzanje rasta potrošačkog kreditiranja povoljno utječu na kretanja u maloprodaji. S druge strane industrija i dalje ne pokazuje znakove oporavka, a pad obujma u trećem tromjesečju iznosio je 4,1 posto na godišnjoj razini

Godišnji pad obujma industrijske proizvodnje nastavljen je u ožujku. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u ožujku u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za pet posto. U odnosu na veljaču prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, obujam industrijske proizvodnje zabilježio je pozitivnu stopu, odnosno bio je viši 1,4 posto.

Rast na mjesečnoj razini pridonio je blagom usporavanju godišnje stope pada obujma industrijske proizvodnje. U odnosu na ožujak 2023., pad je zabilježen u svim kategorijama GIG-a izuzev Netrajnih proizvoda za široku potrošnju, gdje je u ožujku godišnja stopa iznosila skromnih 0,8 posto.

'Pokazatelji za ožujak zaokružili su statistiku za prvo tromjesečje. U odnosu na razdoblje siječanj-ožujak 2023. obujam industrijske proizvodnje niži je za 4,1 posto. Na tromjesečnoj razini, u odnosu na zadnje tromjesečje 2023., pad je bio izraženiji uz negativnu stopu od osam posto. Pri tome je pad zabilježen u svim kategorijama GIG-a izuzev Netrajnih proizvoda za široku potrošnju, kod kojih je godišnja stopa rasta u prvom tromjesečju iznosila 4,4 posto, pri čemu pozitivne godišnje promjene traju od rujna 2023.

U kategoriji Trajnih dobara za osobnu potrošnju pad je iznosio 19,9 posto, a negativne godišnje promjene traju kontinuirano od rujna 2022., dok je uz kolebljivu kategoriju Energije (-15,4 posto u prvom tromjesečju 2024.) kod Kapitalnih proizvoda zabilježen pad za 10,1 posto. U prerađivačkoj industriji godišnji pad je u razdoblju siječanj-ožujak iznosio 2,1 posto', pišu analitičari RBA-e.

Negativna kretanja i slabost industrijske proizvodnje, koji nisu prisutni samo u Hrvatskoj, već i u EU te obilježavaju kretanje u posljednje dvije godine, nastavljena su tako i na početku ove godine. Navedeno upućuje na to da će prerađivačka industrija negativno pridonijeti kretanju BDV-a u prvom tromjesečju 2024.

  • +3
Radnici - ilustracija Izvor: Profimedia / Autor: DANIEL REINHARDT / AFP / Profimedia

'U nastavku godine očekivani blagi oporavak inozemne potražnje, uz izostanak šokova na svjetskim robnim tržištima, trebao bi donijeti poticaj za postepen i umjeren oporavak industrijske proizvodnje. Iako očekujemo skromnu pozitivnu godišnju stopu rasta industrijske proizvodnje u ovoj godini, u našim očekivanjima prevladavaju negativni rizici koji su raznoliki i značajni, a osim potencijalnih novih geopolitičkih šokova, u njih se može ubrojiti dugotrajnost restriktivne monetarne politike jer će ona zasigurno ograničavati planiranu proizvodnju i investicijske aktivnosti, odnosno potražnju u gospodarstvima koja su naši najvažniji trgovinski partneri', pišu analitičari ove banke.

U skladu s njihovim očekivanjima, snažan godišnji rast prometa u trgovini na malo nastavio se i u ožujku, unatoč smanjenju na mjesečnoj razini. Naime realan promet u trgovini na malo bio je u ožujku u odnosu na ožujak 2023. veći za 8,9 posto (kalendarski prilagođeni indeksi). U odnosu na veljaču, sezonski i kalendarski prilagođen promet realno je pao 0,1 posto, pri čemu je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) bio niži za 3,7 posto.

  • +6
Second hand trgovine - ilustracija Izvor: Profimedia / Autor: New York City / Alamy / Alamy / Profimedia

Promatrano na godišnjoj razini, u ožujku je, prema izvornim indeksima, porast prometa ostvarilo osam trgovačkih struka dok je u kategoriji Računalna oprema, knjige i novine, igre i igračke, cvijeće i sadnice, satovi i nakit i ostali specijalizirani proizvodi zabilježen pad prometa. Posljedično, ukupan izvorni promet od trgovine na malo u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine nominalno je porastao za 14,5 posto.

'Promatrano u razdoblju od siječnja do ožujka ove godine u odnosu na isto razdoblje 2023., kalendarski prilagođen promet od trgovine na malo realno je porastao za 8,6 posto ukazujući na snažnu domaću, ali i inozemnu potražnju. Rezultat ovakvih kretanja je nastavak rasta potrošačkog optimizma u uvjetima dvoznamenkastog nominalnog rasta plaća uz istovremeno usporavanje inflatornih pritisaka te rast potrošačkog kreditiranja.

Navedeno potvrđuje naša očekivanja da će osobna potrošnja ostati predvodnik rasta gospodarske aktivnosti i na početku 2024. Prva procjena bruto domaćeg proizvoda za prvo tromjesečje 2024. na kalendaru DZS-a najavljena je za 28. svibnja', zaključuje se u analizi RBA banke.