teške posljedice

Katastrofa na tržištu kriptovaluta nakon ruske invazije na Ukrajinu

24.02.2022 u 17:45

Bionic
Reading

Kriptovalute su naglo pale u četvrtak nakon što je Rusija pokrenula napad na Ukrajinu.

Bitcoin je pao za više od 6% na 35.287,54 dolara u četvrtak oko 7:15 ujutro po istočnom vremenu, prema podacima CoinMetricsa. Ranije ujutro, kriptovaluta je pala za više od 8% na 34.702,18 dolara, što je najniža razina u mjesecu. Ether je pao za otprilike 9,7% i trgovao se oko 2.372,63 dolara.

Više od 150 milijardi dolara zbrisano je s cijelog tržišta kriptovaluta u posljednja 24 sata.

Pad cijena kriptovaluta dolazi zbog pada globalnih tržišta dionica nakon ruskog vojnog napada na Ukrajinu. NBC News izvijestio je da su se u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, čule eksplozije.

Kretanje cijena kriptovaluta često je povezano s kretanjem druge rizične imovine kao što su dionice.

“Sukob i napetosti Rusije i Ukrajine i dalje opterećuju rizičnu imovinu. To uključuje bitcoin i kriptovalute koje se trenutno još uvijek smatraju visokorizičnom klasom imovine”, rekao je za  CNBC Vijay Ayyar, potpredsjednik korporativnog razvoja i međunarodne burze kriptovaluta Luno.

SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo uvele su sankcije ruskim bankama, pojedincima i državnom dugu zemlje. Europska unija održat će hitan sastanak u četvrtak i navodno bi mogla otkriti daljnje sankcije Rusiji.

Kriptovalute su pod pritiskom otkako je bitcoin dostigao rekordnu vrijednost od gotovo 69.000 dolara početkom studenog prošle godine. Otad je najpopularnija kriptovaluta izgubila gotovo 50 posto svoje vrijednosti.