crno zlato gubi sjaj

Naftaši gube vjeru u naftu. Nakon BP-a, Repsola i Exxon Mobila, Chevron zadao najozbiljniji udarac toj industriji

13.12.2019 u 22:11

Bionic
Reading

Izdašne količine nafte i plina na tržištu pritišću cijene tih energenata dolje, zbog čega su naftni divovi poput britanskog BP-a, španjolskog Repsola i američkog Chevrona u posljednjih nekoliko mjeseci najavili otpis više od petnaest milijardi dolara vrijedne imovine

Američki naftni gigant Chevron odlučio je otpisati čak 10 milijardi dolara imovine, objavljeno je prije nekoliko dana, jer su cijene energenata na tržištima takve da mu je dio proizvodnje jednostavno neisplativ, a prognoze govore da će tako biti još neko vrijeme. Mada su još neke naftne kompanije u posljednje vrijeme objavile slične poteze, otpis koji je najavio Chevron najviši je u posljednjih nekoliko godina.

Do otpisa imovine dolazi radi usklađivanja s računovodstvenim standardima, a takav potez govori da kompanija procjenjuje da tim dijelom imovine neće u budućnosti moći ostvarivati adekvatne prihode i dobit, odnosno da joj je to gubitak. Sličan potez povukao je u listopadu britanski BP otpisavši 2,6 milijardi dolara, a španjolski Repsol je prije desetak dana najavio otpis pet milijardi dolara imovine.

Velike naftne kompanije bore se s profitabilnošću proizvodnje, posebno proizvodnje prirodnog plina iz škriljevca na američkom tržištu, zbog relativno niskih cijena energenata pa pojedini projekti postaju neisplativi. Spomenuti otpis Chevrona najvećim se dijelom odnosi na proizvodnju plina u američkom gorju Appalachian, u istočnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država.

Chevron je druga po veličini američka naftna kompanija, nakon Exxon Mobila, s godišnjim prihodima od oko 160 milijardi dolara, lanjskim neto profitom od gotovo 15 milijardi dolara i više od 50 tisuća zaposlenih. Početkom desetljeća za 3,2 milijarde dolara kupio je tvrtku Atlas Energy, fokusiranu na proizvodnju nafte i plina upravo u gorju Appalachian, te preuzeo dodatnih 1,1 milijardu dolara kreditnih obaveza te tvrtke. Nakon toga na još nekoliko akvizicija Chevron je potrošio dodatnih 1,6 milijardi dolara.

Cijena prirodnog plina na američkom tržištu danas je četrdesetak posto niža nego što je bila kad je Chevron preuzimao spomenute tvrtke, a zahvaljujući rastu proizvodnje količina proizvedenog plina od 2017. na američkom je tržištu veća od potrošnje. Zbog toga se očekuje i da će mu cijena nastaviti padati u budućnosti. Chevronov konkurent Exxon Mobil u posljednjih nekoliko godina otpisao je oko 2,5 milijardi dolara vrijednosti svojih izvora prirodnog plina u SAD-u.

Glavni izvršni direktor Chevrona Michael Wirth izjavio je da je kompanija uspješno poslovala posljednjih godina na izazovnom tržištu, no želi se fokusirati na obećavajuće buduće projekte, među kojima se nalazi i povećana proizvodnja sirove nafte iz škriljevca u američkoj saveznoj državi Teksas, piše američki dnevnik Wall Street Journal. Uz to, najavljen je djelomičan otpis proizvodne lokacije u Meksičkom zaljevu, kao i planiranog postrojenja za izvoz ukapljenog prirodnog plina iz Kanade. Chevron će također restrukturirati poslovanje kako bi se fokusirao na manji broj projekata.

Izvršni direktor Chevrona Michael Wirth objašnjava otpise imovine od 10 milijardi dolara Izvor: tportal.hr / Autor: CNBC Television

Chevron se smatra jednom od najvećih i najuspješnijih svjetskih naftnih kompanija te bi njegov najavljeni potez otpisa imovine mogao imati dalekosežnije posljedice na cijeli industrijski sektor jer se nagađa da bi i druge kompanije mogle revidirati vrijednost svoje imovine. Viškovi fosilnih goriva poput nafte i plina te rastuća zabrinutost investitora o njihovoj dugoročnoj isplativosti također idu tome u prilog.

Prije samo dvadeset godina svjetska industrija nafte i plina bila je zabrinuta zbog stanja rezervi fosilnih goriva za budućnost te su kompanije intenzivno tražile dodatne rezerve kako bi imale dovoljno za buduću proizvodnju. Velik broj otkrića novih polja u posljednjih desetak godina i razvoj tehnologije, poput horizontalnog bušenja i hidrauličkog frakturiranja, povećali su dostupne količine nafte i plina, zbog čega je došlo do poremećaja na svjetskom tržištu.

  • +14
Velik broj otkrića novih polja u posljednjih desetak godina i razvoj tehnologije povećali su dostupne količine nafte i plina Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Ovih dana objavljeno je da je SAD, prvi put u nekoliko desetljeća, postao neto izvoznik sirove nafte i naftnih derivata. Istovremeno, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC, Organization of Petroleum Exporting Countries) i Rusija režu proizvodnju kako bi zaustavile pad cijena na globalnom tržištu, pa su prošlog tjedna dogovorili daljnje smanjenje proizvodnje za pola milijuna barela dnevno do ožujka iduće godine.

Analitičari stoga očekuju da će mnoge velike naftne kompanije revidirati i procijenjenu vrijednost svojih zaliha nafte i plina. Te su brojke u prošlosti služile kao osnovna mjera dugoročne profitabilnosti kompanija. Očekuje se da će na buduću dobit utjecati i regulativne promjene prouzročene potrebom očuvanja okoliša, a na raspoloženje investitora utječe i jačanje industrije električnih vozila te obnovljivih izvora energije.

  • +26
Jača industrija obnovljivih izvora energije: Vjetroelektrana Knin-Pađene Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Sukus tih trendova natjerat će tradicionalne globalne naftne divove na restrukturiranje poslovanja. Direktor Chevrona Michael Wirth kaže da se moraju fokusirati na profitabilnije, naftom bogate regije poput zapadnog dijela američke savezne države Teksas i susjedne države New Mexico. Američka korporacija u međuvremenu je smanjila i svoju globalnu prisutnost. Početkom desetljeća proizvodila je energente u gotovo četrdeset zemalja, da bi do danas ta brojka pala na manje od dvadeset.

Najavljeni otpisi imovine Chevrona i drugih velikih naftnih kompanija jasan su dokaz da se vremena na energetskom tržištu ipak mijenjaju. Energetski divovi koji su desetljećima dominirali svjetskom proizvodnjom svakako imaju dovoljno novca da si mogu priuštiti restrukturiranje i eventualni ulazak u nove grane biznisa. Pitanje je samo hoće li u tome uspjeti ili će proizvođači crnog zlata izgubiti svoj sjaj.