top lista

Ovo je deset najvrjednijih hrvatskih tvrtki, evo kako stoje naši kapitalci

07.05.2024 u 09:35

Bionic
Reading

Krajem travnja tržišna kapitalizacija svih vlasničkih vrijednosnih papira uvrštenih na Zagrebačku burzu iznosila je 24,5 milijardi eura. Od toga tri četvrtine (75 posto) otpada na 10 najvećih dioničkih društava čije dionice ukupno vrijede 18,4 milijarde eura

Tržišna kapitalizacija (engl. skraćeni naziv market cap) ukupna je tržišna vrijednost izdanih dionica u redovnom prometu. Do brojke se dolazi množenjem broja izdanih dionica s njihovom trenutnom tržišnom vrijednošću, od čega se odbija vrijednost dionica u vlasništvu kompanije.

Cijena dionice na burzi stalno se mijenja na temelju ponude i potražnje. Kako fluktuira tijekom dana, s njom varira i tržišna kapitalizacija.

Na listi 10 hrvatskih kompanija po tržišnoj kapitalizaciji izlistanih na Zagrebačkoj burzi najviše je tvrtki iz sektora prerađivačke industrije i turizma, ali vodeće tri pozicije drže tvrtke iz sektora bankarstva, naftne industrije i ICT-a. Godinama je na vrhu po tržišnoj kapitalizaciji bila najveća energetska kompanija, ali u posljednje vrijeme prevlast je preuzela najveća banka.

1. Zagrebačka banka

Zahvaljujući skoku vrijednosti dionice u proteklih godinu dana, Zagrebačka banka izbila je na vodeće mjesto s tržišnom vrijednošću od 5,4 milijarde eura. Najveća hrvatska banka posluje u sastavu talijanske grupacije UniCredit i s ukupnom aktivom od 20,4 milijarde eura drži oko četvrtine hrvatskog bankarskog tržišta.

U protekloj godini grupa je ostvarila rekordnu dobit od 508 milijuna eura, a pozitivni trendovi u poslovanju nastavljeni su i u prvom tromjesečju ove godine. Zahvaljujući snažnom rastu profitabilnosti i isplati bogatih dividendi proteklih godina postala je pravi mamac za ulagače.

2. Ina

Naftni div Ina s kapitalizacijom od 4,9 milijardi eura čvrsto drži drugo mjesto na listi. Grupa Ina ima dominantnu ulogu u naftnom biznisu u Hrvatskoj u segmentima istraživanja i proizvodnje nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. Vlasnička pat pozicija između hrvatske države i MOL-a već dugo opterećuje poslovanje kompanije.

Zahvaljujući povoljnim trendovima na energetskom tržištu u posljednje tri godine tvrtka je ostvarila solidne rezultate. Prošle godine Ina i MOL dovršili su preuzimanje kompanije OMV Slovenija te sada raspolažu mrežom od gotovo 100 benzinskih postaja u toj zemlji. U ovoj godini Ina dovršava strateški projekt unapređenja Rafinerije nafte Rijeka, vrijedan 630 milijuna eura. Riječ je o najvećoj pojedinačnoj investiciji u Ininoj povijesti, ujedno najvećem aktualnom industrijskom ulaganju u Hrvatskoj.

  • +2
Hrvatski Telekom Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Promo/HT

3. Hrvatski Telekom

Stabilno treće mjesto na listi najvrjednijih domaćih tvrtki s tržišnom vrijednošću od 2,4 milijarde eura zauzima Hrvatski Telekom, najveći domaći telekom operater. HT je prošlu godinu zaključio s prihodom od milijardu eura, uz rast od 5,7 posto.

Zahvaljujući snažnom rastu dobiti, dionica HT-a bilježi kontinuirani rast cijene, a tvrtka je najavila isplatu najviše dividende u zadnjih 11 godina.

U 2023. vodeća telekom kompanija dodatno je povećala kapitalna ulaganja, a ona su, s investicijama u spektar, iznosila 361,4 milijuna eura i bila veća za 50,7 posto u odnosu na prethodnu godinu.

4. Podravka

Skupinu kompanija s kapitalizacijom višom od milijardu eura zaključuje Podravka postigavši najveći napredak u posljednjih nekoliko godina. Koprivnički prehrambeni div osjetno je unaprijedio svoje poslovanje u odnosu na konkurenciju. Snažnija profitabilnost dovela je do udvostručenja cijene dionice u zadnje dvije godine.

  • +5
Podravka Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Podravka grupa izrasla je u multinacionalnu kompaniju koja ima proizvodnju u četiri države, distribucijske kompanije u 16 država, uključujući Australiju i SAD, te svoje proizvode izvozi na 60 tržišta, pri čemu gotovo 70 posto prihoda ostvaruje izvan Hrvatske.

Grupa je lani ostvarila 717 milijuna eura poslovnih prihoda, što je 4,8 posto više u odnosu na godinu prije. Neto dobit popela se na 67,6 milijuna eura, uz godišnji normalizirani rast od 14,2 posto.

5. Jadranski naftovod

Peto mjesto na listi drži Jadranski naftovod s tržišnom vrijednošću od 912 milijuna eura. Uz transport nafte, osnovne djelatnosti JANAF-a uključuju skladištenje nafte i naftnih derivata.

Zahvaljujući modernizaciji poslovanja i poduzetnim investicijama te povoljnim trendovima na energetskom tržištu ova kompanija u većinskom državnom vlasništvu u zadnje dvije godine bilježi snažan rast prihoda uz rekordnu profitabilnost.

Lani je ostvarila gotovo 52 milijuna eura dobiti te je uprava predložila isplatu rekordne dividende dioničarima u iznosu od 30,95 eura po dionici.

6. Plava laguna

Plava laguna najvrjednija je turistička kompanija s tržišnom kapitalizacijom od 844 milijuna eura.

Porečka tvrtka upravlja hotelima, resortima i kampovima u kojima može dnevno ugostiti više od 44 tisuće gostiju u približno 17 tisuća smještajnih jedinica. Raspolaže s 20 hotela, 10 apartmanskih naselja, devet kampova te dvije marine u Poreču, Umagu i na dubrovačkom području.

Prošle godine Plava laguna je ostvarila 233 milijuna eura poslovnih prihoda i čistu dobit od 46,6 milijuna eura.

Adris grupa Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Adris

7. Adris grupa

Rovinjska Adris grupa drži sedmu poziciju s tržišnom kapitalizacijom od 808 milijuna eura. No kada se redovnim dionicama dodaju i povlaštene, kojima se intenzivnije trguje na burzi, kapitalizacija se penje iznad milijardu eura.

Adris grupa pokriva više djelatnosti, a glavne su hotelski biznis (Maistra), osiguranje (Croatia osiguranje) i prehrambena industrija (Cromaris). Lani su poslovni prihodi Adrisa porasli za 8,6 posto, na 987,2 milijuna eura, a konsolidirana dobit dosegnula je 81,6 milijuna eura, što je približno isto razini kao i godinu ranije.

Glavninu prihoda i dobiti ostvaruje turistički dio poslovanja. Pritom je istarski dio turističkog poslovanja ostvario tri posto veću prodaju - zagrebački hoteli rasli su 19 posto, a dubrovački 16 posto.

8. Atlantic grupa

Prehrambena grupa u većinskom vlasništvu poduzetnika Emila Tedeschija pozicionirana je na osmom mjestu s kapitalizacijom od 740 milijuna eura. Atlantic grupa raspolaže s 13 modernih proizvodnih pogona (u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini te Makedoniji), razvijenom regionalnom distribucijom te devet brendova s prodajom iznad 20 milijuna eura i visokim tržišnim udjelima.

Končar Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Končar

Atlantic grupa prošle godine zabilježila je rast poslovnih prihoda od 15 posto, na 987,2 milijuna eura. Neto dobit porasla joj je 19,6 posto i iznosi 31,2 milijuna eura. Oporavak profitabilnosti ostvaren je unatoč visokim troškovima sirovina i pakirnog materijala, logističkih i drugih usluga, ali i značajnom ulaganju u zaposlene. Rast je nastavljen i u prvom tromjesečju ove godine s osobito značajnim povećanjem operativne dobiti od 20,3 posto.

9. Končar

Končar je vodeća hrvatska elektroenergetska tvrtka s tradicijom dužom od 100 godina, tijekom kojih se nametnuo kao jedan od najvećih robnih izvoznika.

U proteklih nekoliko godina doživljava pravi procvat u poslovanju, a obilježavaju ga snažan rast narudžbi i povećanje profitabilnosti. Lani je Končar zabilježio rast konsolidiranih prihoda za 26,2 posto, na 915,6 milijuna eura. Iznimnu godinu potvrđuje rast čiste dobiti za gotovo 50 posto, na 73,2 milijuna eura.

Gotovo dvije trećine poslovnih prihoda Končar ostvaruje u inozemstvu s težištem na zemlje Europske unije. Dionica Končara jedna je od najbrže rastućih na Zagrebačkoj burzi. Njezina cijena je u zadnjih godinu dana porasla više od 100 posto.

Valamar Riviera Izvor: Licencirane fotografije / Autor: SGFd.o.o

10. Valamar Riviera

Valamar Riviera jedna je od vodećih turističkih kompanija u Hrvatskoj, a u svojim destinacijama od Istre do Dubrovnika, u 37 hotela i ljetovališta te 15 kampova s kapacitetom od oko 21.000 smještajnih jedinica, dnevno može smjestiti oko 58.000 gostiju.

Lani je ova turistička grupa ostvarila 372,2 milijuna eura poslovnih prihoda, što je za 14,4 posto više nego godinu ranije. Rast prihoda rezultat je značajnih ulaganja u podizanje kvalitete te su premium hoteli i segment kampova zabilježili odlične rezultate, posebno u sjevernim destinacijama, dok destinacija Dubrovnik još uvijek nije dosegla potpun oporavak. Neto dobit uzletjela je na 33,6 milijuna eura, za 58,2 posto više nego u 2022.

Najveće hrvatske tvrtke patuljci u svjetskim razmjerima

Kada usporedimo najveće hrvatske kompanije sa svjetskim divovima, razlika je ogromna. Na najrazvijenijoj svjetskoj burzi, Wall Streetu, najveću tržišnu vrijednost imaju tehnološki divovi. U vrhu se po tržišnoj kapitalizaciji izmjenjuju Microsoft, Apple, Nvidia i Amazon.

Trenutno je vodeći Microsoft s tržišnom kapitalizacijom od 2.930 milijardi dolara (2.727 milijardi eura), što je 148 puta više od ukupne vrijednosti 10 najvećih hrvatskih kompanija.

Prošle godine vodeću je poziciju držao Apple, ali je zbog pada cijene dionice izgubio na vrijednosti te se trenutno nalazi na drugom mjestu s kapitalizacijom od 2.640 milijardi dolara.