24-SATNI ŠTRAJK

Stotine radnika Amazona štrajka u Velikoj Britaniji: 'Robote tretiraju bolje nego nas'

25.01.2023 u 15:14

Bionic
Reading

Stotine radnika Amazona štrajka u Velikoj Britaniji. Prvi je to zakonski propisani štrajk protiv Amazona u toj zemlji. Njihov 24-satni štrajk započeo je u srijedu minutu iza ponoći

U šest ujutro po londonskom vremenu radnici su snimljeni kako kampiraju uz lomaču i mašu sindikalnim zastavama ispred Amazonova centra za isporuku u Coventryju, u blizini zračne luke Birmingham. 'Borite se za 15 funti', pisalo je na jednom od transparenata, čime su htjeli potaknuti i druge radnike da se pridruže štrajku.

'Gori pogrešna Amazona', pisalo je na drugom transparentu. Sindikat GMB, koji predstavlja uključene radnike, rekao je da očekuje 300 zaposlenika koji će se pridružiti štrajku od ukupno njih 1.000.

Radnici nisu zadovoljni povećanjem plaće od 50 penija (56 centi) po satu. Amazon je prošlog ljeta uveo povećanje plaća, no radnici u skladištu kažu da se time ne uspijevaju uskladiti rastući troškovi života. Žele bolje uvjete rada te da im tvrtka plaća najmanje 15 funti (više od 16 eura) po satu. Zabrinuti su i 'zbog dugog radnog vremena, visoke stope ozljeda i neumoljivog tempa rada, ali i agresivnog nadzora zaposlenika'.

Glasnogovornik tehnološkog diva rekao je za CNBC da uključeno osoblje predstavlja 'samo djelić od jedan posto Amazonovih zaposlenika u Velikoj Britaniji'. Ustvrdio je i da su se plaće Amazonovih skladišnih radnika u Ujedinjenom Kraljevstvu povećale za 29 posto od 2018., te podsjetio na jednokratnu isplatu od 500 funti osoblju za pomoć u krizi.

  • +7
Štrajk radnika Amazona Izvor: Profimedia / Autor: Jacob King / PA Images / Profimedia

Darren Westwood, jedan od skladišnih radnika Amazona, štrajk je opisao kao 'povijesni' te naveo da je do 'tog dana bio dug put'. 'Svi smo vidjeli kakvu zaradu Amazon ostvaruje tijekom pandemije – to je još više razljutilo ljude', rekao je Westwood za CNBC. 'Očekivali smo osjetnije povećanje', dodao je.

Inflacija je naglo porasla zbog povećanih troškova energije i poremećaja u opskrbnom lancu uslijed rata u Ukrajini. Potrošačke cijene porasle su 10,5 posto u odnosu na prošlu godinu u prosincu, a kao odgovor je Bank of England povećala kamatne stope kako bi 'ukrotila' rastuće troškove.

Westwooda brinu radnici i njihova financijska situacija. On, naime, tvrdi da jedan radnik radi 60 sati tjedno kako bi podmirio otplatu hipoteke. 'Netko je neki dan rekao da nas tretiraju kao robote – ne, robote tretiraju bolje', rekao je Westwood za CNBC.

Amazonovo skladište Izvor: Profimedia / Autor: John MACDOUGALL / AFP / Profimedia

Do štrajka u Velikoj Britaniji došlo je u trenutku kad Amazon otpušta tisuće ljudi diljem svijeta, a sve zbog prognoza da dolazi recesija. Tvrtka je prošlog tjedna počela otpuštati 18.000 radnika.

Amazon je dugo bio kritiziran zbog nedostatka radne snage, a često ga se optuživalo i za loše radne uvjete u skladištima i dostavi, ali i za gušenje pokušaja zaposlenika da se sindikalno udruže. Međutim u travnju prošle godine skupina radnika prisilila je tvrtku da prvi put prizna radnički sindikat u SAD-u.

'Mi smo solidarni s radnicima Amazona u Coventryju koji se bore za veće plaće i beneficije', rekao je za CNBC Chris Smalls, osnivač sindikata radnika Amazona. 'Vrijeme je da Amazon, koji tvrdi da je najbolja kompanija na svijetu, sjedne za stol i razgovara o tome', ustvrdio je.

Amazon je ranije rekao da njegovi zaposlenici imaju pravo učlaniti se ili ne učlaniti u sindikat, ali da ne vjeruje da su sindikati najbolji izbor za njegove radnike.