ADMINISTRATIVNO RASTEREĆENJE

Ukida se namet na čemu će privatnici godišnje uštedjeti 950 tisuća kuna

20.04.2018 u 17:56

Bionic
Reading

Državni zavod za statistiku (DZS) u petak je objavio da se od sutra, 21. travnja ukida obveza plaćanja svih naknada poslovnih subjekata vezanih za Registar poslovnih subjekata DZS-a, a time će poslovni subjekti na godišnjoj razini uštedjeti oko 950 tisuća kuna

Kako se navodi u priopćenju, stupanjem na snagu izmjena Pravilnika o razvrstavanju poslovnih subjekata prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti 2007. − NKD 2007., od 21. travnja ukida se obveza plaćanja svih naknada poslovnih subjekata vezanih za Registar poslovnih subjekata Državnog zavoda za statistiku koje se odnose na upis/promjenu/brisanje/prijepis Obavijesti o razvrstavanju prema NKD-u i Eurocertifikatu (Obavijest o razvrstavanju na engleskom jeziku).

Iz DZS-a pritom podsjećaju da je Vlada prihvatila Plan za rješavanje ekonomskih neravnoteža i Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva 2018., kojem je jedan od prioriteta ukidanje parafiskalnih nameta.

Slijedom toga, DZS je, uz pribavljeno pozitivno mišljenje Ministarstva financija, pripremio izmjene i dopune Pravilnika o razvrstavanju poslovnih subjekata prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti 2007. - NKD 2007. Pravilnik je rezultat nastojanja Državnog zavoda za statistiku da pridonese poboljšanju poslovnog okruženja te olakša poslovanje poslovnim subjektima, ističu iz DZS-a.

Po podacima koje iznose, DZS-u je tijekom prošle godine za naknade poslovnih subjekata vezanih za Registar poslovnih subjekata uplaćeno 953,46 tisuća kuna, dok je u 2016. godini bilo uplaćeno 955,24 tisuće kuna.

  • +30
Martina Dalić, ministrica gospodarstva Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

DZS u priopćenju navodi i kako se sva dokumentacija može dostaviti i u elektroničkom obliku na adresu elektroničke pošte registar@dzs.hr te da su u tijeku daljnje aktivnosti unapređenja vođenja Registra poslovnih subjekata DZS-a u cilju preuzimanja podataka iz registara i javno dostupnih službenih izvora podataka te osiguranja elektroničkog prikupljanja podataka i registracije.

Iz DZS-a također pozivaju poslovne subjekte da provjere točnost svojih podataka u Registru (naziv poslovnog subjekta, adresu, šifru djelatnosti prema NKD-u 2007. i drugo) i bez naknade ih ažuriraju. Provjera točnosti podataka može se izvršiti na internetskoj stranici www.dzs.hr, na kojoj se nalaze i sve dodatne informacije o postupku razvrstavanja poslovnih subjekata prema NKD-u, napominju iz DZS-a.