UPITAN SUTRAŠNJI SASTANAK?

MOL demantirao da namjerava prodati INA-ine dionice

07.11.2013 u 21:06

Bionic
Reading

Do četvrtka u 17,30 sati nije bilo službenih potvrda iz MOL-a i Ministarstva gospodarstva o tome hoće li se ili neće sutra u Zagrebu održati sastanak pregovaračkih timova mađarske naftne kompanije i Vlade oko Ine

U međuvremenu, na Hinin upit o špekulacijama da mađarska kompanija kani prodati dionice Ine koje imaju u svom vlasništvu, iz MOL-ovog odjela za odnose s javnošću poručili su: 'nismo dosad prodavali dionice Ine, niti smo išta učinili da bismo to napravili sada'.

Ministarstvo gospodarstva za sutra priprema sastanak pregovaračkih timova Vlade i MOL-a, jer nije dobilo službenu informaciju da mađarski tim neće doći u Zagreb, doznaje se u tom ministarstvu.

MOL danas Hini nije ni potvrdio ni opovrgnuo da će u petak s hrvatskom vladom nastaviti pregovore o upravljačkim pravima u Ini. Poručili su tek da ustraju u svojoj politici prema kojoj ne komentiraju te razgovore u medijskim istupima.

Drugi sastanak pregovaračkih timova Vlade i MOL-a o izmjenama dioničarskog ugovora za Inu, koji je trebao biti održan krajem listopada, odgođen je, kako je tada neslužbeno rečeno, zbog toga što MOL nije pristao na predložene teme sastanka u vezi upravljačkog modela u Ini.

Pregovarački tim MOL-a donedavno je vodio potpredsjednik Upravnog odbora MOL-a Sandor Csany, no nakon što je podnio ostavku, umjesto njega su u tim imenovana dva člana Upravnog odbora MOL-a Joszef Molnar i Oszkar Vilagi. U pregovaračkom timu MOL-a i nadalje je i predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott.

Već neko vrijeme traju napetosti između MOL-a, koji drži 49,1 posto dionica Ine, i Vlade, koja ima udjel od 44,84 posto i želi veći utjecaj u upravljanju Inom.

Vlada preispituje ugovore i optužuje MOL da ne ulaže dovoljno u Inu. Iz MOL-a, pak, odgovaraju da Hrvatska nije održala obećanje o preuzimanju plinskog biznisa koji Ini nanosi gubitke te upozoravaju da bi mogli tužiti Hrvatsku i zatražiti najmanje dvije milijarde kuna odštete, jer ga Hrvatska nije preuzela ili uvela tržišne cijene plina, što je dogovoreno 2009. godine.

Mađarska vlada je početkom listopada od MOL-a zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje Ininih dionica, nakon što je mađarska policija primila zahtjev za uhićenje direktora MOL-a Zsolta Hernadija kojega Hrvatska sumnjiči da je podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.