ČUDNA VEZA

Hrvatski biznismen iz afere Bankomat u spašavanju loše Hypo banke

12.02.2015 u 09:01

Bionic
Reading

Austrijski Bloomberg objavio je u utorak da je američka investicijska kompanija Excellere Capital izrazila interes za kupnju preostalog dijela nacionaliziranog Hypo Alpe-Adria Banka, tzv. loše Hypo banke. Ponudili su austrijskoj vladi i plan restrukturiranja preuzete imovine, a posebno je zanimljivo da bi ga trebala provesti nepoznata hrvatska tvrtka Marjoz

Podsjetimo, početkom prošle godine u postupku sanacije Hypo je razdvojen na 'lošu banku' bez bankarske licence i na bankarske jedinice u zemljama bivše Jugoslavije koje su nastavile poslovati.

U 'lošu banku' pod imenom Heta Asset Resolution prebačena je problematična imovina (nenaplativi krediti), čija je vrijednost u trenutku njezinog formiranja, prema procjeni Austrijske središnje banke, iznosila oko šest posto austrijskog BDP-a odnosno oko 19 milijardi eura.


Zdravi dio banke, koji su činile podružnice u zemljama bivše Jugoslavije, krajem godine prodan je američkom investicijskom fondu Advent International i Europskoj banci za obnovu i razvoj

Prema pisanju Bloomberga američki Excellere vlasnik je 90 posto udjela u hrvatskoj tvrtki Marjoz koja bi trebala provesti plan restrukturiranja 'loše banke' Hypo.

Međutim, prema aktualnim podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) Excellere drži 9,90 posto dionica dok je najveći dioničar Marjoza Svetimir Gadže s udjelom od 27,29 posto.

Gadže je poduzetnik rodom iz BiH, s adresom u Pločama. Sredinom 90-ih pokrenuo je trgovinu naftom i osnovao je tvrtku Euro Benz koju je prodao hercegovačkom poduzetniku Milanu Lučić. Osim trgovinom naftom, Gadže se bavi i kupoprodajom nekretnina, pa je tako 2007. trgovačkom lancu Lidl prodao nekretninu za gradnju velemarketa u Splitu.

Bio je jedan od uhićenika u akciji Bankomat kada je osumnjičen da mu je bivši predsjednik HPB-a Josip Protega mimo procedure odobrio kredit.

Gadže se još 2008., prema pisanju Dubrovačkog vjesnika, našao pod istragom poreznih inspektora u slučaju zemljišta na Hvaru. Ondje je samo na osnovi pisanog obećanja načelnika općine Sućuraj Ivana Vitalija da će se poljoprivredno zemljište prenamijeniti u građevinsko od HPB-a dobio kredit od tri milijuna eura.

Prema podacima iz Sudskog registra i portala Poslovna Hrvatska, Marjoz je nekretninska tvrtka bez zaposlenih. Direktor je Slovenac Leonid Grabenšek. U 2013. imala je gubitak od 4,4 milijuna kuna uz minorne prihode od nekoliko tisuća kuna. Prošle godine čak joj je sedam mjeseci bio blokiran račun.

Na web-stranicama Marjoza navedeno je kako je tvrtka vlasnik atraktivnog zemljišta na Hvaru i Pelješcu, čija je vrijednost procijenjena na 17,3 milijuna eura. Plan je bio izgradnja turističkih naselja s hotelima, apartmanima i marinama, ali zasad se radi samo o lijepim željama. Pokušali smo kontaktirati direktora Grabešneka, ali telefonski broj više nije u funkciji.

Uz Svetimira Gadžu, najveći su pojedinačni dioničari Marjoza su Marinko Martinis (12,05 posto) i Jozo Hrgić (10,89 posto), inače član HDZ-a koji se na lokalnim izborima 2013. bezuspješno kandidirao za načelnika općine Oriovac pored Slavonskog Broda.

Nakon njih slijede nekretninske tvrtke Doksa i Global Reit sa sjedištima u Sloveniji, a na šestom je mjestu američki Excellere.