INVESTICIJA U ŠKRLJEVO

Luka Rijeka kreće u dokapitalizaciju

10.03.2015 u 10:57

Bionic
Reading

Nakon što je prije godinu dana najavljeno da će Luka Rijeka krenuti u dokapitalizaciju izdavanjem novih dionica kako bi mogla financirati investiciju u strateški projekt Škrljevo koji obuhvaća razvoj pozadinskog terminala u suvremeno uređen i opremljen lučki terminal, kompanija je počela poduzimati i konkretne korake u tom cilju

Na burzi je tako objavljen poziv na Glavnu skupštinu koja će se održati 20. travnja 2015. i na kojoj će se, između ostaloga, tražiti suglasnost dioničara da proces dokapitalizacije započne, piše portal iCapital.

Dokapitalizacija se namjera provesti izdavanjem najmanje 6.000.000 novih dionica (prag ispod kojega će se proces smatrati neuspješnim i neće se provesti) do najviše 7.500.000 dionica, svake u nominalnom iznosu od 40 kuna (prethodno će se provesti smanjenje temeljnog kapitala).


Nove dionice se mogu izdati za veći iznos od dijela temeljnog kapitala koji na njih otpada, odnosno ponudit će se u rasponu cijene od 40 kuna do 70 kuna za jednu dionicu. Ipak, konačna cijena izdanja će biti jedinstvena za sve. Ovako postavljeni uvjeti znače da će se, ako dokapitalizacija bude uspješna, skupiti najmanje 240 milijuna kuna, dok bi najviši iznos mogao doseći 525 milijuna kuna.

Proces će se provesti u najviše četiri kruga, pri čemu će pravo upisa u prvom imati postojeći dioničari (i to razmjerno udjelu njihovih postojećih udjela). U drugom krugu investitori koji su sudjelovali u prvom više neće biti ograničeni dotadašnjim udjelom u ukupnom broju dionica, a moći će im se priključiti i kvalificirani ulagatelji. Ne bude li ni tu dovoljno interesa, u trećem krugu će se dionice ponuditi sadašnjim i bivšim zaposlenicima, dok će u četvrtom krugu moći sudjelovati svi zainteresirani.