STatistika dzs-a

Hrvatska industrija: Sve manje zaposlenih koji sve više rade

31.01.2017 u 09:40

Bionic
Reading

Krajem prosinca prošle godine u hrvatskoj je industriji bilo 0,3 posto manje zaposlenih nego u studenom, dok je u odnosu na prosinac 2015. godine njihov broj smanjen za 0,5 posto, pri čemu je ukupna proizvodnost rada povećana za 5,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Time je i u 2016. godini nastavljen višegodišnji trend smanjivanja broja zaposlenih u industriji. Na godišnjoj razini, naime, pad broj zaposlenih, prema podacima iz ranije objavljenih statističkih izvješća DZS-a, gotovo se neprekidno bilježi još od studenog 2007. godine.

Prekid tog trenda bilježi se samo u srpnju i kolovozu prošle godine, kada se broj zaposlenih na godišnjoj razini nije mijenjao, odnosno iskazan je nulti indeks. Tijekom svih ostalih lanjskih mjeseci na godišnjoj se razini broj zaposlenih smanjivao, i to u rasponu od 0,2 posto u veljači do 0,6 posto u studenom. No, lanjski prosinac je i četvrti mjesec zaredom u kojem službena statistika bilježi pad broj zaposlenih u hrvatskoj industriji i na mjesečnoj razini.

U prosincu 2016. je, naime, u industriji bilo zaposleno 0,5 posto manje osoba nego mjesec ranije. Na razini cijele 2016. godine, u usporedbi s 2015., broj zaposlenih ukupno je smanjen za 0,4 posto. U prerađivačkoj industriji, koja zapošljava više od 91 posto ukupnog broja zaposlenih u domaćoj industriji, lani je bilo 0,2 posto manje zaposlenih, uz istodobno rast proizvodnosti rada za 5,8 posto.