ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA

Trojac iz Kutine na prijevaru izvukao 1,75 milijun eura iz Fonda solidarnosti

30.04.2024 u 20:06

Bionic
Reading

Na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja u Zagrebu su uhićene tri osobe zbog sumnje na višemilijunske pronevjere europskog novca tijekom obnove od potresa. Za dva okrivljenika određen je istražni zatvor, a treći je u potpunosti priznao počinjenje djela

Kako je u središnjem HTV-ovom Dnevniku večeras javio Eugen Husak, u glavnim ulogama je trojac iz Kutine. Prvoosumnjičeni je kutinski poduzetnik koji se bavi solarnim panelima, a imao je dvojicu pomagača - sudskog vještaka za graditeljstvo te ovlaštenog vještaka za elektroinstalacije.

Europski istražitelji sumnjiče ih da su na prijevaru iz europskog Fonda solidarnosti izvukli 1,75 milijun eura. Nakon razornog potresa koji je poharao Petrinju i Banovinu, oni su se organizirali u malu zločinačku organizaciju te krivotvorili dokumentaciju i lažno prikazali ogromna oštećenja u kutinskoj tvrtki. Pri tome su maksimalno nabildali troškovnike potrebne za sanaciju svih tih šteta i takve frizirane papire odnijeli u Ministarstvo gospodarstva koje je koordiniralo podjelu europskog novca. U Ministarstvu ništa nisu posumnjali te su odobrili isplaćivanje novca za odštetu.

Plan je bio da izvuku još veći iznos, oko 2,5 milijuna eura, ali je čitav plan pao u vodu kad su se u priču umiješali europski istražitelji. Trojac je uhićen, a jedan od njih odmah je u policiji sve priznao i tako se barem spasio od istražnog zatvora u Remetincu. Druga dvojica dovedena su pred suca istrage na zagrebački Zrinjevac te im je određeno jednomjesečno zadržavanje u istražnom zatvoru.