HUMANITARNI WI-FI

Hrvatski projekt u finalu europskog 'Oscara za startupove'

14.06.2016 u 14:29

Bionic
Reading

Neformalni projekt pokrenut u vrijeme izbjegličke krize u Hrvatskoj razvio se u startup koji konkurira za nagradu 'The Europas'

Tim koji stoji iza Meshpointa je široj javnosti vjerojatno poznat: to su volonteri koji su izbjeglicama u ruksacima donosili besplatni bežični internet.

Temeljem iskustva stečenog na terenu odlučili su osmisliti i izraditi lako prenosivi uređaj koji će omogućavati pristup internetu i pokrivenost većeg područja i kojeg će u izvanrednim situacijama moći postaviti i osobe koje nisu stručnjaci za mreže.

Tako je nastalo kućište koje je moguće 3D isprintati, a u kojem se nalaze web preusmjerivači, baterija i ostala oprema, sve dostupno po načelu open source kako bi vlastiti set mogao izraditi, sastaviti i unaprijediti tko god poželi. Jeftino je i lako za transport - moguće ga je dostaviti i bacanjem iz aviona - a nudi pristup internetu za do 200 osoba.

Startup Meshpoint dosad je, kako piše Netokracija, svoj proizvod predstavio na više događanja i natjecanja. The Europas je među najvećima.