UZ JEDAN MODEL MANJE

OnePlus 3, jeftina perjanica koja popravlja (sve) mane prethodnika

19.06.2016 u 08:59

Bionic
Reading

OnePlus je tijekom prošlog tjedna i službeno otkrio svoju novu perjanicu OnePlus 3 te najavio kako će to biti jedini model koji će proizvoditi. Fokus na jedan uređaj omogućio im je da novi model donosi sve - pa i više od konkurencije po prihvatljiv(ij)oj cijeni

399€, koliko u Europi košta OnePlus 3 (bez potrebe za pozivnicama), donosi 5,5-inčni uređaj sa Samsungovim AMOLED zaslonom razlučivosti 1.920 puta 1.080 piksela. U kompaniji su napomenuli da za korisničko iskustvo viša razlučivost zaslona od ove koju donosi njihova perjanica ima smisla samo za potrebe VR-a, kojeg korisnici koriste iznimno rijetko. Istovremeno se štedi na trajnosti baterije i drugih resursa uređaja, s čim se teško ne složiti.

U OPO3 je smješten i Qualcommov najsnažniji čip, Snapdragon 820 uparen s Adreno 530 grafičkim sustavom te čak 6GB radne memorije. Ovim potezom OnePlus je itekako prestigao brojne konkurente te zajamčio nadogradnju kroz duži period vremena. Tu je još 64GB spremišnog prostora, 16-megapikselna kamerica kojoj osnovu čini Sonyjev IMX298 senzor, uz optičku stabilizaciju slike i autofokusnim sustavom na principu fazne detekcije. Za njega OnePlus navodi kako radi mnogo bolje od rješenja 'laserskog' autofokusa, koji u praksi radi tek na manjim udaljenostima. Prednja kamerica je također Sonyjeva (IMX179) i razlučivosti 8MP.


Uređaj za razliku od prethodnika podržava NFC i Android Pay, a po pitanju povezivosti tu su još Bluetooth 4.2 podrška, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, 4G LTE i Dual-SIM. Ipak, OnePlus 3 ne podržava USB 3.x standard, a kao glavni razlog kontra toga kompanija navodi problem debljine uređaja i nemogućnost integriranja Dash Charge tehnologije.

Ova tehnologija pak omogućuje iznimno brzo punjenje baterije od 3.000mAh. Ona koristi 5V i 4A, čime se uređaj napuni do 60 posto u svega pola sata. Ipak, nedostatak je kompatibilnost s neoriginalnim kabelima te potreba za korištenjem uključenog posebnog punjača. Izgledno je posrijedi tehnologija VOOC matične kompanije Oppo, a ne Qualcommov Quick Charge 3.0 kojeg podržava integrirani čip u novoj perjanici. Kontrolni krugovi za punjenje su tako smješteni u punjaču, a ne u samom uređaju, što ga pri ovako agresivnom punjenju čini hladnijim i manje šteti bateriji.

OnePlus 3, jeftina perjanica koja popravlja (sve) mane prethodnika


OnePlus 3 donosi i poboljšan senzor za čitanje otiska prsta i sada može otključati uređaj u svega 0,2 sekunde. I dok dizajn uređaja nemalo podsjeća na HTC-ove uratke, činjenica da se stražnji pokrov može zamijeniti s nizom drugih od pravog drveta, ugljičnih vlakana ili plastičnim s prepoznatljivom 'sandstone' teksturom govori u prilog stvaranju svojevrsne tradicije ovog proizvođača. Kompanija je istovremeno i odustala od izrade drugih modela, što uključuje i OnePlus X. Eskperiment s više uređaja istovremeno na tržištu pokazao se neuspješnim.