NATIONAL BOOK AWARD

Dodijeljene američke književne nagrade za prozu, poeziju i publicistiku

17.11.2017 u 10:48

Bionic
Reading

Druga najvažnija američka književna nagrada nakon Pulitzera, National Book Award (NBA), koja se u New Yorku dodjeljuje 68. put, ove godine za prozu otišla je u ruke Jesmyn Ward, koja je NBA dobila i 2011. Za publicistiku nagradu je dobila novinarka Masha Gessen, za poeziju Frank Bidart, a u kategoriji književnosti za mlade Robin Benway

Američka književnica i profesorica engleskog Jesmyn Ward prvu je National Book Award osvojila 2011., za svoj drugi roman 'Salvage the Bones'. Ove godine nagrađena je za 'Sing, Unburied, Sing', koji je kritika usporedila s 'Voljenom' Toni Morrison i 'Kad ležah na samrti' Williama Faulknera. U tom svom trećem romanu Ward, prva žena koja je dva puta osvojila ovu prestižnu američku književnu nagradu, piše o obitelji koja živi u izmišljenom gradu u Mississippiju, u vremenu nakon uragana Katrina.

'Kad god su dosad odbijali moje priče, uvijek je tu bio taj podtekst, u smislu da ljudi neće čitati to što pišem jer se ne radi o univerzalnim pričama', rekla je Ward na dodjeli nagrada. U njezinoj su kategoriji finalisti bili Elliot Ackerman ('Dark at the Crossing'), Lisa Ko ('The Leavers'), Min Jin Lee ('Pachinko') i Carmen Maria Machado ('Her Body and Other Parties: Stories').

Rusko-američka novinarka Masha Gessen dobila je National Book Award u kategoriji publicistike za knjigu 'The Future is History: How Totalitarianism Reclaimed Russia'. Potpomognuta stipendijom Zaklade Carnegie, autorica se osvrnula na četiri desetljeća ruske povijesti te na zaokret te zemlje od demokracije, što je tema osobito važna u vrijeme Donalda Trumpa u Americi.

'Nisam mogla ni zamisliti da bi knjiga o Rusiji mogla upasti među finaliste za National Book Award, ali naravno, vremena su se promijenila', rekla je Gessen.

Nagradu za poeziju dobio je Frank Bidart, koji je tri puta bio Pulitzerovim finalistom.

'Shvatio sam da sam skoro dva puta stariji od drugih finalista. Pisanje poezije je ono zbog čega sam preživio', rekao je na dodjeli Bidart, nagrađen za zbirku pjesama od 1965. do 2016. 'Half-light'. Ostali nominirani u njegovoj kategoriji bili su Leslie Harrison ('The Book of Endings'), Layli Long Soldier ('WHEREAS'), Shane McCrae ('In the Language of My Captor') i Danez Smith ('Don’t Call Us Dead: Poems').

U kategoriji književnosti za mlade nagradu je dobila Robin Benway za knjigu 'Far from the Tree' o dvije sestre i bratu koji su razdvojeni kao bebe i koji se nalaze kasnije u životu.

Ove godine za National Book Award prijavilo se oko 1500 naslova, objavljenih između 1. prosinca 2016. i 30. studenoga 2017. Od 20 ovogodišnjih finalista, njih 15 su žene, a svaki od njih dobio je tisuću dolara. Pobjednici dobivaju po 10 tisuća dolara.

Nagrada je pokrenuta 1950., a od 1988. njezinu dodjelu organizira National Book Foundation. Neki od ranijih dobitnika su Jonathan Franzen i Saul Bellow, a nedavno Ta-Nehisi Coates, koja je 2015. nagrađena za publicističku knjigu 'Between the World and Me'.

Za izuzetan doprinos američkoj književnosti ove godine medalju je primila Annie Proulx, koja potpisuje priču 'Planina Brokeback', po kojoj je snimljen film s pokojnim Heathom Ledgerom i Jakeom Gyllenhaalom te Anne Hathaway, koja je književnici uručila priznanje.

'Počela sam pisati s 58, tako da, ako razmišljate o tome i odgađate, samo naprijed', rekla je Proulx koja je prvi roman 'Postcards' objavila 1992. Slijedio je 'Izvještaj o kretanju brodova' (Shipping News), također ekraniziran roman koji joj je 1994. donio Pulitzera. Sredinom devedesetih autorica se preselila u brdski Wyoming, kojem posvećuje sljedeće dvije zbirke priča, među kojima i 'Close Range', kojoj je 'Planina Brokeback' zaključna zbirka.