ZADIVLJUJUĆI VIZUALI

Hrvatski film 'Babajanja' najbolji je kratkometražni dokumentarac 13. Makedoxa

29.08.2022 u 13:14

Bionic
Reading

Film "Babajanja" Ante Zlatka Stolice osvojio je nagradu Sliced Onion za najbolji naslov kratkometražne konkurencije ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog festivala kreativnog dokumentarnog filma Makedox u Skopju

Kako je obrazloženo, Nagrada Sliced Onion za sekciju Short Dox ide filmu koji je impresionirao svojim zadivljujućim vizualima i originalnim načinom miješanja duhova iz djetinjstva sa surovom stvarnošću.

"Unosom fiktivnih elemenata u dokumentarnu pripovijest, dječju perspektivu polako zamjenjuje istraga odrasle osobe koja pokušava pronaći ženu koja mu je progonila snove, a koju su sumještani zbog njezine različitosti pretvorili u čudovište", ističe žiri 13. Makedoxa koji se održao od 18. do 25. kolovoza.

"Babajanja" je kratki esejistički dokumentarac s elementima horora, u kojemu pripovjedač pokušava pronaći misterioznu ženu koje se plašio kao dječak. 

U konkurenciji za najbolji kratkometražni film bilo je 18 naslova iz cijeloga svijeta.

Na festivalu se, osim nagrađene "Babajanje", prikazao i film "Bosanski brodvej" Jasmine Beširević, koji je također nastao u produkciji Restarta. 

Na razvojnoj radionici s Tueom Steenom Müllerom sudjelovao je i hrvatsko-njemački projekt koji potpisuje Manuel Inacker - "Zemlja koju (u)dišemo", producenta Olivera Sertića. 

MakeDox promiče kreativnu produkciju dokumentarnog filma i podržava stvaranje dokumentarnih priča općenito. Fokus ovogodišnjeg izdanja bio je na razvoju ideja za "novo sutra".