NAJAVA BANK OF ENGLAND

Jane Austen na novčanici od 10 funti?

28.06.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Književnica Jane Austin mogla bi se uskoro pojaviti na novčanici od 10 funti te zamijeniti na njoj lik Charlesa Darwina, najavio je guverner engleske narodne banke sir Mervyn King

U svojem oproštajnom govoru na mjestu guvernera Bank of England britanski ekonomski stručnjak sir Mervyn King dodirnuo se i jedne donekle književne teme. Naime, najavio je kako je sve spremno za novi izgled novčanica od 10 funti, na kojima bi ubuduće trebao biti lik spisateljice Jane Austen, autorice poznatih romana 'Razum i osjećaji' i 'Emma'. Konačno odluku donijet će Kingov nasljednik na mjestu guvernera, Mark Carney.

Bank of England je inače bila izložena kritikama javnosti kada je lik Elisabeth Fry na novčanici od pet funti htjela zamijeniti Winstonom Churchillom, jer onda niti na jednoj novčanici ne bi bila žena. King je rekao da se novčanica s Churchillom treba pojaviti tek 2015. ili 2016., ali to ne znači da će biti povučene one s Elisabeth Fry te je dodao da razumije zabrinutost onih koji kažu da nije u redu da među povijesnim osobama na britanskoj valuti nema žena.

Zato je sve spremno i za novčanicu od 10 funti s Jane Austin. No čak i ako sve prođe po planu, treba napomenuti kako su se dosad na funtama – s izuzetkom kraljice – pojavile tek Florence Nightinghale i spomenuta Fry. Tako će Austen biti tek treća žene bez kraljevske titule koja će krasiti funte.