FILMSKI OSVRT ZRINKE PAVLIĆ

'Lady Bird': Ako uzme Oscara, bit će to zato jer je najživotniji film među favoritima

  • 02.03.2018 u 15:03

  • Bionic
    Reading

    'Lady Bird' se, za razliku od mnogih drugih filmova koji su ove godine nominirani za Oscara, ne bavi golemim svjetskim temama pravde, nepravde, tolerancije i prihvaćanjem različitih, ali se bavi životom, i to u njegovu osjetljivom razdoblju na pragu odrastanja. I čini to vrlo dirljivo

    Mnogo je filmova snimljeno o odrastanju tinejdžera i o njihovim zadnjim danima u srednjoj školi, roditeljskom domu, u gradu u kojem su odrasli, među prijateljima koje znaju čitav život. Mnogo ih je i različiti su - od klasika Johna Hughesa do Lucasovih 'Američkih grafita', ali svi, bez obzira kojom se generacijom bavili, imaju zajedničku crtu blage melankolije, a ako su doista dobri, onda svoje protagoniste shvaćaju ozbiljno, a ne tek kao djecu kojoj je pubertet udario u glavu pa sad izmišljaju probleme.

    'Lady Bird' doista je dobar takav film i doista dijeli crtu lagane melankolije koju svatko tko nije srca kamena mora osjetiti dok promatra djevojku ili momka koji se spremaju rastati s djetinjstvom, zaštitničkim krovom roditeljskog doma i zapravo čitavim životom koji su do tada poznavali. Nema u tome mnogo drame, još manje tragedije - glavna junakinja filma Grete Gerwing na prekretnici se između mature i odlaska na koleđ našla svojevoljno, a ne spletom nekih nevoljnih okolnosti, ali životne prekretnice poput te, govori nam ova kronika njezina života tijekom zadnje godine u srednjoj školi, ponekad te natjeraju da ljude, stvari, zbivanja pa i mjesta oko sebe počneš promatrati s više pozornosti i više razumijevanja.

    • +5
    Nominirani za Oscare Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

    Lady Bird je, inače, ime koje je sama sebi nadjenula Christine McPherson, sedamnaestogodišnjakinja koja smatra da je apsurdno slijepo prihvaćati imena koje nam 'izmisle' roditelji. Upoznajemo je na povratku s obilaska koleđa u susjednom gradu, kamo je otišla s majkom. Godina je 2002., obitelj McPherson živi u Sacramentu, bori se s novčanim problemima zbog toga što je otac izgubio posao i majka zbog toga Lady Bird pokušava uvjeriti da bi trebala ići na susjedni koledž UC Davis i odustati od ambicija o pohađanju fakulteta u New Yorku. Već u prvih desetak minuta filma saznajemo da je njihov odnos zbog toga - ali ne samo zbog toga - napet jer nakon poduljeg majčina kritiziranja i pasivno-agresivnog impliciranja da djevojka i nije za neku bolju školu, Lady Bird iskače iz automobila u pokretu.

    Foršpan za film 'Lady Bird' Autor: YouTube

    No ni to, kako ćemo saznati dalje iz filma, nije tako velika drama niti točka u kojoj puca odnos između Lady Bird i njezine majke. Jednostavno na gips oko slomljene ruke napisavši fuck you, mom, Lady Bird nastavlja sa svojim životom u jednoj sacramentskoj katoličkoj školi i nastavlja s teškim, povuci-potegni odnosom s majkom, koja je, kako i sama djevojka u nekoliko navrata primjećuje, mnogo voli, ali joj se vlastita kći baš ne sviđa onakva kakva jest. Ili se barem stječe takav dojam.

    • +5
    Oscari: Nominirani za najbolju glazbu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Continental

    Lady Bird će tijekom svoje zadnje godine u srednjoj školi, pa i u Sacramentu, proći kroz dosta tipičnih tinejdžerskih epizoda, kao što su zaljubljivanje u dva različita mladića, gubljenje nevinosti na način koji joj se neće svidjeti, tajno prijavljivanje i upadanje na listu čekanja jednog newyorškog koleđa i na kraju odlazak od kuće usred komunikacijske tišine vlastite majke. No iako je riječ o tipičnim tinejdžerskim epizodama, ovaj ih film prikazuje s mnogo ljubavi, razumijevanja i pozornosti prema detaljima zbog kojih je drugačiji od ostalih i zbog kojih je priča o Lady Bird jedinstvena.

    Pet razloga zbog kojih biste trebali pogledati 'Lady Bird' Autor: Mr Mojo

    Obraćanje pozornosti na detalje, razumijevanje i ljubav zapravo su i glavna priča ovoga filma jer kako pratimo Lady Bird u njezinim prvim krupnijim koracima ka odrastanju, kod nje primjećujemo upravo tu sposobnost, da na svijet, druge ljude i mjesta gleda na takav način. Prva koja joj to izričito govori neobično je duhovita i progresivna časna sestra i ravnateljica u njezinoj srednjoj školi, komentirajući njezin esej o Sacramentu, u kojem je djevojka navela brojne pojedinosti i dojmove. 'Vidi se da voliš Sacramento', kaže joj opatica. 'Stvarno?', čudi se djevojka. 'Pa opisala si ga u toliko živopisnih detalja', objašnjava ravnateljica. 'Samo obraćam pozornost na stvari', kaže Lady Bird. 'Ne misliš li da je to zapravo ljubav?'

    I doista, jest. Ne samo u pogledu na svijet i ljude koji razvija ova mlada djevojka, nego i u načinu na koji nam ovaj film dočarava njezin život u tom osjetljivom trenutku. Pametno je to, dirljivo i duhovito ljubavno pismo svim pametnim tinejdžericama koje doista vide svijet oko sebe, a i njihovim pretjerano kritičnim majkama. 'Lady Bird' možda eksplicitno ne govori o velikim temama pravde i nepravde ili, kako sama djevojka u jednom prizoru kaže svojem trenutačnom dečku: 'Daj, šuti! Ima i drugih vrsta boli, nije sve samo RAT!' - no ovaj nas film poziva da s više pozornosti promotrimo svijet oko sebe. Jer onda možda, kao i Christine u zadnjem prizoru, shvatimo koliko ga volimo.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.