drugi dio sage o Mussoliniju

'M. Čovjek providnosti' A. Scuratija objavljen u nakladi Frakture

12.05.2023 u 11:22

Bionic
Reading

Nakladnička kuća Fraktura objavila je roman talijanskog književnika Antonija Scuratija 'M. Čovjek providnosti', drugi dio sage o Mussoliniju i nastavak romana 'M. Dijete svojega vremena', moćnu priču o ljudskom licu zla

Prvi roman iz Scuratijeve sage, nagrađen najvažnijom talijanskom nagradom Strega i preveden na četrdeset jezika, prikazuje Mussolinijev uspon do političkog vrha na ramenima vlastitog naroda. "M. Čovjek providnosti" fašističkog vođu zatječe na pragu apsolutne moći, kada zbog kulta ličnosti i okrutne politike prema Libiji dobiva nadimak Duce.

"Najmračnije trenutke suvremene povijesti tako pratimo kao sjajan film u kojemu je Mussolini ujedno redatelj i glavni lik, čovjek Providnosti - prema riječima pape Pija XI. - odabran da Italiju učini velikom. No Mussolini je i čovjek od krvi i mesa čije intimne drame, poput one s ljubavnicom Margheritom Sarfatti, na stranicama knjige dočekujemo s velikim interesom", ističu iz Frakture.

Osim što je moćna biografija, "M. Čovjek providnosti", dodaju, stilski je uvjerljiv, strukturiran kao izmjena fikcije i fakcije, novinskih članaka na temelju kojih je Antonio Scurati osmislio poglavlja. "U romanu će tako podjednako uživati ljubitelji povijesti i publicistike te ljubitelji velike književnosti", poručuje nakladnik.

Roman je na hrvatski prevela Ana Badurina.

O autoru:

Antonio Scurati rođen je u Napulju 1969. i odrastao u Veneciji. Profesor je komparativne književnosti i kreativnog pisanja na Sveučilištu IULM u Milanu, gdje koordinira i Studijskim centrom za jezik rata i nasilja. Kolumnist je i esejist listova Internazionale, La Stampa i Corriere della Sera. Knjige su mu prevedene na više od četrdeset jezika i nagrađene najznačajnijim talijanskim književnim nagradama.

Debitirao je 2002. romanom "Il rumore sordo della battaglia" nakon čega je napisao niz zapaženih djela: "Il sopravvissuto", "Una storia romantica", "La seconda mezzanotte", "Dijete svojega vremena", "Nevjerni otac", "Najbolje doba našeg života" te tri od planirana četiri biografska romana o Mussoliniju i usponu fašizma - "M. Dijete svojega vremena", "M. Čovjek providnosti" i "M. Gli ultimi giorni dell’Europa".

"Roman M. Dijete svojega vremena" prodan je u više od 500.000 primjeraka u prvoj godini objavljivanja, preveden je u četrdesetak zemalja i po njemu se snima televizijska serija zasnovana na njemu.