AMSTERDAM - BRUXELLES

Hrvatska knjižničarka biciklira za knjižnice

17.06.2013 u 14:14

Bionic
Reading

Kako bi ukazali na nezamjenjivu ulogu knjižnica u društvu i na važnost knjižnica u rastu i razvoju svake lokalne zajednice, stotinu knjižničara i ljubitelja knjižnica iz različitih dijelova svijeta već treću godinu zaredom sudjeluje u međunarodnoj knjižničarskoj biciklističkoj (ne)konferenciji Cycling for libraries (C4L). Ove godine izazovu se odazvala i hrvatska predstavnica, knjižničarka Vesna Stričević

Od 18. do 26. lipnja, stotinu knjižničara i ljubitelja knjižnica iz raznih krajeva svijeta odazvat će se knjižničarskoj avanturi dugoj 400 kilometara koja započinje u Amsterdamu i završava u centru Bruxellesa.

Nakon što dođu do cilja, sudionici će se susresti s članovima Europskog parlamenta i uručiti im proglas o važnosti narodnih knjižnica pod nazivom 'The declaration for the regulation of libraries at a European level'. Proglasom se želi ukazati na nezamjenjivu ulogu knjižnica u društvu, kao i njezinu središnju ulogu u rastu i prosperitetu svake lokalne zajednice.

Ove godine u bicikliranju sudjeluje i dugogodišnja hrvatska knjižničarka Vesna Stričević iz Knjižnica grada Zagreba. Stričević radi na odjelu s časopisima i novinama u Gradskoj knjižnici na Starčevićevom trgu.

Tijekom puta, zajedno s ostalim sudionicima posjetit će brojne lokalne male i velike narodne knjižnice i susresti se s kolegama. U pauzama od bicikliranja, svi sudionici biciklijade pozvani su na dnevni red staviti teme vezane uz struku o kojima žele diskutirati.

Posljednji dan ove knjižničarske avanture rezerviran je za posjet Knjižnici EU parlamenta te druženje sa zastupnicima. Tom prilikom će se održati izložba gdje će se predstaviti i Knjižnice grada Zagreba svojim zanimljivim programima i posebnostima.

C4L politički je i ekonomski neovisan neformalni skup i biciklistička tura, pokrenut 2011. s ciljem zagovaranja knjižnica i povećavanja svjesnosti o vrijednostima knjižničnih usluga.