ČAROLIJE IZRAELA

Tjedan izraelske kulture u Puli i Poreču

25.07.2013 u 15:36

Bionic
Reading

'Čarolija Izraela, ljeto u Istri' naziv je kulturne manifestacije koja će se u organizaciji Veleposlanstva Izraela u RH održati u dva istarska grada, Puli i Poreču, od 3. do 9. kolovoza. Manifestaciju koja se kao sedmodnevni festival izraelske kulture ove godine održava u čast 65. obljetnice nezavisnosti Države Izrael, na konferenciji za novinare u Puli najavili su veleposlanik Yossi Amrani, istarski župan Valter Flego te dogradonačelnica Pule Elena Puh Belci

Među brojnim događanjima posebno je istaknut nastup ženskog vokalnog kvinteta Carmel a Cappella koji i otvara festival, zatim nastup svjetski poznatog mentalista i 'čitača' misli Liora Sucharda koji zna što razmišljaju holivudske zvijezde te je spreman razoružati i najveće skeptike. Za ljubitelje klasične glazbe najavljen je koncert gudačkog kvartet Carmel te večeri opere i operete u predivnom ambijentu Kaštela. Poklonici fotografije imat će priliku pogledati izložbu izraelske fotografkinje Shai Ginott u Galeriji Cvajner, a posebno iznenađenje bit će kulinarski show chefa Shaul Ben Adereta na Forumu, gdje će pripremati izraelske specijalitete poput falafela.

Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji koju Veleposlanstvo Države Izrael organizira u različitim hrvatskim gradovima sa željom povezivanja dviju mediteranskih zemalja, upravo na razini kulturne suradnje koja, kako je rečeno, 'ne poznaje granice, već isključivo umjetničku slobodu'. Tako nakon Paga, Zagreba i Zadra manifestacija početkom kolovoza stiže u Istru, gdje će domaćoj i stranoj publici kroz ples, glazbu, fotografiju, gastronomiju te brojne druge atraktivne sadržaje prenijeti dio čarolije Izraela.

'Ljetna čarolija Izraela postala je tradicija kulture, proslave i zabave u svojoj trećoj godini postojanja. Sretni smo što ćemo ove godine gostovati u Istri i održati tjedan dana kulturnih događaja u Puli i Poreču. Program je bogat i raznolik, a svi događaji otvoreni su za javnost i besplatni te će se odvijati na nekoliko lokacija u oba grada u kojima je povijest tako prisutna i puna života', kazao je izraelski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Yossi Amrani, pozvavši Istrane i njihove goste da posjete bogate i raznolike programe.

Župan Istarske županije, Valter Felgo, istaknuo je značaj kako međusobne suradnje Istre i Izraela, tako i važnost obogaćivanja Istre brojnim atraktivnim sadržajima u vrijeme turističke sezone. 'S posebnim zadovoljstvom dočekujemo kulturnu manifestaciju 'Čarolija Izraela, ljeto u Istri' jer pridonosi afirmaciji naših načela multikulturalnosti, multikonfesionalnosti, višejezičnosti i međuetničkoj toleranciji', kazao je Flego istaknuvši kako će tjedan izraelske kulture, manifestacija kojoj su pokrovitelji Istarska županija i Grad Pula, svojim raznolikim sadržajem još više približiti i ukazati na kulturne osobitosti i bogatstva dviju zemalja.