kada ići frizeru?

Tajna lijepe kose: Evo kako znati kada je krajnje vrijeme za šišanje

01.05.2024 u 19:51

Bionic
Reading

Dva su faktora ključna u određivanju učestalosti odlaska frizeru - duljina kose te njena gustoća. No to nije jedino na što trebate obratiti pozornost

Pitanje koliko često bismo zapravo trebali šišati kosu jedno je od onih koje se najčešće postavlja frizerima. Stručnjaci su pojasnili što je presudno u određivanju pravog trenutka za to.

Kao što ste mogli pretpostaviti, ne postoji jedinstven odgovor na ovo pitanje. Rješenje zapravo ovisi o karakteristikama i specifičnim potrebama kose.

Pogledajte najljepše vjenčanice slavnih ljepotica Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

'Zapravo je odgovor relativan jer ovisi o strukturi kose, njezinom stanju i učestalosti bojenja', rekla je frizerka slavnih Irinel de Leon.

Općenito govoreći, redovito podrezivanje ili šišanje kose donosi značajne prednosti. Prema De Leon, ono joj može poboljšati rast, stvoriti prirodnu čvrstoću i gustoću, spriječiti isušivanje ili pretjerano lomljenje i općenito je održavati zdravom. Upravo iz tog razloga dobro je otići frizeru u pravo vrijeme.

Kako biste znali koje je pravo vrijeme za vas, za početak je važno znati da to prije svega ovisi o duljini kose.

Koliko često trebamo šišati kosu?

Iako se to možda ne čini logičnim, kraća kosa teža je za održavanje te joj je potrebno više njege da bi ostala zdrava.

'Ako imate bob duljine ispod uha, izrast će biti očigledniji, a već za nekoliko tjedana imat ćete potpuno drugačiju frizuru zbog rasta kose', kaže De Leon i dodaje:

'Trebali biste je češće šišati da zadržite formu i stil, a to znači barem svakih šest tjedana.'

Princeza Charlene svoju kratku kosu treba šišati otprilike svakih 6 tjedana Izvor: Profimedia / Autor: ROMAN BABIRAD / SIPA PRESS / EVENTPRESS BECHER / IMAGO STOCK&PEOPLE / PROFIMEDIA

Kosa srednje dužine nešto je jednostavnija za održavanje te je preporuka posjet frizeru svakih šest do 12 tjedana, ovisno o tome koliko vam je bitno zadržati formu s kojom ste izašli iz salona.

S druge strane, stručnjaci savjetuju da je u odluci kada ćete šišati dugu kosu najvažnije njeno zdravlje. Ako je sklona pucanju vrhova ili je teška za oblikovanje, idite frizeru svakih osam do 10 tjedana, a u suprotnom bi vam moglo biti dovoljno svakih 10 do 12 tjedana.

  • +7
Kako bi zadržala formu i stil svog boba, Zendaya mora na šišanje barem jednom u 6 tjedana Izvor: Profimedia / Autor: SIMONE COMI/IPA-AGENCY.NET/SHUTT / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA

U sve to uračunajte i tip kose: tanka kosa raste sporije, ali se brže oštećuje, dok gusta rjeđe puca, pa je samim time i lakša za održavanje.