CRVENI NAPRSTAK

Ukras za svaki vrt: Sve što morate znati o uzgoju ove divne biljke efektnih sitnih cvjetova

16.04.2023 u 18:36

Bionic
Reading

Crveni naprstak (lat. digitalis purpurea) efektna je dvogodišnja biljka koja će biti ukras svakog cvijetnjaka ili vrta

Njezin latinski naziv potječe od riječi digitale, odnosno naprstak (mala navlaka za vrh prsta od tvrdoga materijala koja pri šivanju služi da se potiskuje igla).

Purpurea se pak odnosi na crvenopurpurnu boju cvjetova, a riječ je o biljci koja nije teška za održavanje.

Crveni naprstak je rasprostranjen u umjerenim područjima Europe, a ova biljka udomaćena je u Sjevernoj Americi. Raste na toplim i svježim površinama.

Spada u porodicu trputaca (plantaginaceae), a cvjetovi su intenzivne boje, dugi do 5 cm, skupljeni u duge grozdove koji su usmjereni samo na jednu stranu. Cvatu od lipnja do rujna, a pčele rado posjećuju cvjetova radi sakupljanja nektara

Listovi biljke raspoređeni su u duge šipke koje mogu mjeriti između 60 cm i 1,5 m duljine.

Kako je dvogodišnja biljka, cvatnja se događa u drugoj godini života, kad stvara sjeme i zatim umire. Rađaju se u grozdovima punim boja koje su vrlo moćan mamac za pčele, bumbare i druge kukce oprašivače.

Naprstak cvate ljeti, iako postoje neke vrste kod kojih je cvatnja produžena, počinje u kasno proljeće i traje do zime. Voli biti u polusjeni, bolje joj paše drenirano tlo, jer ne podnosi vlaženje. Naprstak treba svoj prostor, stoga ga nemojte saditi u blizini drugih vrsta. Savršen je u vrtovima s malom potrošnjom vode, jer ga ne treba puno zalijevati. Ovisno o vrsti, između ostalog varira i boja cvjetova. Što se tiče tla važno je da je umjereno bogato dušikom, a odgovara joj kiselo tlo uz dosta sunca ili polusjene.

Prilikom zalijevanja, važno je to činiti redovito i pažljivo, jer je prekomjerna opskrba vodom pogubna za njezino korijenje koje je osjetljivo na natapanje.

Dobro im odgovara i kišnica koja nema puno kamenca. Ako je voda u području gdje živite tvrda, možete dodavati malo octa ili limunovog soka u vodu za navodnjavanje. Kako bi tlo biljkama osiguralo potrebne tvari, najbolje je u jesen u tlo dodati organsku tvar, poput komposta ili stajnjaka. Također je važno jednom mjesečno tijekom proljeća i ljeta biljke gnojiti odgovarajućim mineralnim gnojivom.

Prilikom rezidbe, režite suhe ili oštećene grane i lišće te uvele cvjetne stabljike u razini tla.

Naprstak je biljka osjetljiva na gljivice, zbog čega je jako pogođena prekomjernim zalijevanjem i vlaženjem, koji uzrokuju ovu vrstu bolesti. Ako se na lišću pojave sivkaste mrlje, potrebno je tretirati fungicidom za suzbijanje gljivica.

Što se tiče štetnika, naprstak je posebno na meti crvenog pauka i lisnih ušiju, pa ih na vrijeme tretirajte.