TEHNOLOŠKA REVOLUCIJA

Umjetna fotosinteza učinit će vodik gorivom budućnosti

22.11.2013 u 12:23

Bionic
Reading

Vodik je svugdje oko nas i ima ga dovoljno da pokreće automobile do beskonačnosti - ipak, ovaj ekološki najprihvatljiviji izvor energije još uvijek je izvan komercijalnog dosega

Ne zadugo, tvrde istraživači sa Stanforda.

Ekipa talentiranih znanstvenika navodno je uspjela ono što drugima nije pošlo za rukom. Umjesto da električnu energiju za elektrolizu dobivaju putem solarnog panela te je potom prenose uređaju za elektrolizu kako bi njome razdvajao vodik od kisika, na Stanfordu su odlučiti napraviti kombinaciju dva stroja, što je navodno jeftinije i mnogo učinkovitije.

Na ovaj način jedna ćelija napaja polovinu reakcije kojom se dobiva vodik, a druga - kisik. Problem je u tome što najučinkovitiji materijal koji se koristi kod izrade panela, silicij, ubrzano korodira u ovim uvjetima, zbog čega mu životni vijek pada na tek nekoliko sati.

Fotonaponski sustavi mogu se izrađivati i od drugih materijala, poput metalnih oksida, no oni nisu ni približno efikasni kao silicij. Na Stanfordu su sada otkrili način na koji vuk može bit sit i koza cijela.

Silicij su presvukli tankim zaštitnim slojem nikla debelog tek dvije bilijuntine metra. Prvi testovi su pokazali da niti nakon višednevnog korištenja na siliciju nema baš nikakvih oštećenja.

Premda smo, tvrde znanstvenici, još uvijek daleko od komercijalizacije ove tehnologije, riječ je o revolucionarnom iskoraku. Da bi bio ekonomičan, ovakav bi sustav trebao funkcionirati bar pet godina, a pred Stanfordom je da dokaže da je to moguće.

Držimo im fige.