Mini crostate u kojima se kriju višnje, jabuke i orasi, odličan su desert, ali mogu poslužiti i kao voćna pita koja će odlično doći kao slasni zalogaj između obroka
Potrebni sastojci za tijesto:
350 g brašna
100 g šećera u prahu
200 g maslaca (ili margarina)
1 jaje
1 vanilin šećer
Pola praška za pecivo
naribana korica 1 limuna
Potrebni sastojci za nadjev:
200 g višanja iz kompota
2 jabuke
80 g smeđeg šećera Muscovado
2 žlice gustina
50 g maslaca
2 vanilija bourbon šećera
3 žlice grubo mljevenih oraha
1 žlica meda
1 žlica medice
sok od limuna
Priprema:
U prosijano brašno dodati prašak za pecivo, šećer i koricu limuna, jaje i hladni maslac narezan na listiće. Umijesiti tijesto, zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na sat vremena.
Višnje ocijediti, pomiješati sa smeđim šećerom i vanilinom, dodati žlicu gustina i prokuhati da se malo zgusne.
Jabuke oguliti i narezati na kockice. U tavici otopiti maslac i na njemu pirjati jabuke (oko 10 minuta), dodati vanilin šećer, gustin, sok od limuna, žlicu meda i medice.
Spojiti oba nadjeva, dodati orahe i ostaviti da se malo ohladi.
Tijesto razvaljati, obložiti kalupiće i rasporediti nadjev. Prekriti trakicama (ili mrežom) od preostalog tijesta. Peći oko 30 minuta na 180 stupnjeva.
Recept za mini crostate od višanja, jabuka i oraha poslala nam je Ksenija Gortan iz Labina.
Imate li svoje omiljene recepte za kolače s voćem, svakako ih pošaljite i podijelite s čitateljima. Sve što trebate učiniti jest slikati krajnji rezultat i poslati nam zajedno s receptom na e-mail lifestyle@t-com.hr. Recepti koje pošaljete bit će objavljeni u našoj gastro rubrici Hrana, a najbolji će dobiti poklon tportala.