Sočne kocke s čokoladom i marelicom savršen su spoj
Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku
Potrebni sastojci:
Tijesto:
15 dag čokolade za kuhanje (70% kakaa)
12 dag maslaca (sobne temperature)
7,5dag šećera
5 jaja
7,5 dag brašna
1 ½ žličica praška za pecivo
Preljev:
6 – 8 žlica soka od marelica iz kompota
Krema I:
60 dag marelica svježih ili smrznutih ili iz kompota
6 listova želatine
15 dag šećera za želiranje (3 : 1)
sok od ½ limuna
Krema II:
150 ml slatkog vrhnja za šlag
4,5 dag maslaca
22,5 dag čokolade za kuhanje (70% kakaa)
10 - 12 dag šećera
75 ml vode
Pećnicu zagrijati na 160°C. Dno kalupa za tortu (26 cm) ili lim za pečenje (30 x 23 cm) obložiti papirom a rubove namazati maslacem, da bi se biskvit mogao penjati.
Za tijesto: brašno i prašak za pecivo izmiješati te prosijati. Čokoladu narezati i zajedno s maslacem i šećerom na pari otopiti miješajući dok se šećer ne rastopi. Skloniti s pare i ostaviti da se na pola ohladi. Jaja jedno po jedno stavljati u smjesu neprestano miješajući.
Na kraju dodati mješavinu brašna i metlicom za snijeg dobro izmiješati. Izliti u kalup, izravnati i peći oko 20 minuta u zagrijanoj pećnici. Vruć kolač preliti sa sokom od marelica i ostaviti da se potpuno ohladi.
Za kremu I: svježe marelice oprati, izvaditi koštice i narezati ili smrznute otopiti ili marelice iz kompota ostaviti da se ocijede. Narezane marelice staviti u mikser i usitniti. Zatim protisnuti kroz fino cjedilo. Trebate strpljenja za protiskivanje, ali se isplati!
Listove želatine omekšati u hladnoj vodi. Pire staviti u lonac zajedno sa sokom od limuna i šećerom za želiranje te pustiti da kuha oko četiri minute miješajući. Skloniti sa štednjaka, dodati ocijeđene listove želatine i izmiješati. Želeom od marelica preliti hladan kolač i ostaviti u hladnjaku najmanje dva sata da se hladi.
Za kremu II: slatko vrhnje zakuhati, dodavati postupno narezanu čokoladu i narezani maslac te miješati dok se ne rastope. Skloniti sa štednjaka i ostaviti da se malo ohladi.
Vodu i šećer zakuhati i lijevati lagano u mješavinu od čokolade miješajući. Ostaviti da se kratko ohladi te preliti ohlađeni žele od marelica i vratiti u hladnjak.
Kolač rezati uz pomoć čvrstog konca i noža koji trebamo uranjati u vrelu vodu.
Ukrasiti po vlastitu izboru.