SLATKO ZADOVOLJSTVO

Belina fina pita na malo drugačiji način

20.03.2014 u 12:59

Bionic
Reading

Fina pita sa sirom uvijek je savršen odabir

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku

Potrebni sastojci:

350 g oštrog brašna
100 g šećera
200 g maslaca
5 žumanjaka
2 1/2 žlice kiselog vrhnja
vrećica praška za pecivo
2 vrećice vanilin šećera
200 g mljevenih oraha
50 g nasjeckanih oraha
50 g grožđica
50 g nasjeckane čokolade za kuhanje
100 g šećera
3 žlice ruma

vrećica vanilin šećera
600 g svježeg sira
150 g šećera
5 bjelanjaka
sol na vrh noža
3 žlice pšenične krupice (griza)
naribana korica limuna

Priprema:

Pećnicu zagrijati na 180 °C. Lim za pečenje (38 x 25 cm) namazati maslacem i posuti oštrim brašnom, a 5 dag grožđica preliti s tri žlice ruma i pustiti da se mariniraju i omekšaju. Povremeno promiješati.

Za tijesto: Brašno staviti u posudu i napraviti udubljenje. U sredinu staviti šećer, maslac narezan na listiće, žumanjke, kiselo vrhnje, prašak za pecivo, vanilin šećer i na vrh noža soli te mikserom (za tijesto) dobro izraditi. Radnu plohu posuti s malo brašna. Tijesto staviti na radnu plohu i rukama ga kratko, fino izraditi. Podijeliti ga na dva dijela i svaki dio posebno zamotati u foliju za očuvanje svježine. Ostaviti tijesto u hladnjaku da miruje oko ½ sata. Zatim izvaditi dio tijesta i razviti ga između dvije folije posute brašnom. Pomoću valjka za tijesto i folije prenijeti tijesto u lim, a pritom odstraniti foliju. Tijesto posuti mješavinom oraha i šećera (krema I). Nasjeckanu čokoladu i grožđice zajedno s rumom raspodijeliti po orasima. Zatim kremu II izliti u lim, izravnati i prekriti drugim dijelom tijesta (koji se na isti način razvije kao i prvi dio).

Tijesto dobro izbosti vilicom ili nožem (sa špicom) te staviti peći oko 40 minuta. Nakon 20 minuta pečenja prekriti papirom za pečenje i nastaviti peći. Pečeni kolač izvaditi iz pećnice i ostaviti da se hladi. Posuti šećerom u prahu i narezati na kocke.

Krema I: Orahe (mljevene i nasjeckane) izmiješati sa šećerom i vanilin šećerom.

Krema II: Svježi sir, 10 dag šećera, pšeničnu krupicu i koricu limuna fino izraditi. Bjelanjke i sol čvrsto izraditi. Preostalih 5 dag šećera postepeno dodavati bjelanjcima, neprestano miješajući. Snijeg od bjelanjaka lagano metlicom za snijeg izmiješati sa sirom.

Na kraju posuti šećerom u prahu.