Povodom Svjetskog prvenstva u nogometu jedan od najpoznatijih TV kuhara današnjice, Jamie Oliver, krenuo je s predstavljanjem popularnih jela iz država koje sudjeluju na najvećem ovogodišnjem sportskom natjecanju
Kulinarsko putovanje zemljama koje sudjeluje na SP-u u Brazilu Jamie započinje Hrvatskom koja otvara prvenstvo susretom s domaćinom, Brazilom, u četvrtak, 12. travnja.
'Hrvatska koja se nalazi na Mediteranu, na jadranskoj obali, uspješno kombinira kuhinju iz različitih regija. Prehrana u kontinentalnom dijelu unutrašnjosti pod utjecajem je slavenske tradicije i kuhinje središnje Europe, dok je gastronomija pomorskog dijela Hrvatske mediteranska i pod velikim utjecajem Italije', objašnjava Jamie na svojoj web stranici.
Hrvatski uštipci poznatiji pod nazivom fritule dolaze iz Dalmacije, kaže Jamie, i tradicionalno se poslužuju u vrijeme božićnih blagdana. No nema smisla, mišljenja je Jamie, držati se tradicije, pogotovo kad su fritule tako primamljive.
Iako se u tradicionalnim hrvatskim receptima za aromu dodaju korica limuna, vanilija te loza (kako ne bi upili previše ulja), Jamie je u svojoj varijaciji recepta koristio poljsku višnjevaču.
A zašto je odabrao baš fritule iz cjelokupne hrvatske gastronomije? E pa zato, mišljenja je Jamie, što su savršen zalogaj za nogometne zabave! Sitne su i jednostavne za pripremiti. No oprezno s njima, savjetuje on, jer ćete se vrlo brzo navući na njih, pogotovo kad ih pospete šećerom u prahu.
Hrvatske fritule
Potrebni sastojci oko 20 komada:
50 0g brašna
1 žlica suhog kvasca
60 g smeđeg šećera
1 izmućeno jaje
Korica jednog limuna
1 žličica burbon vanilije
45 ml loze
200 ml mlakog mlijeka
60 g grožđica
500 ml ulja za prženje
Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Izmiješajte brašno, kvasac i šećer i dodajte tučeno jaje, koricu limuna, vaniliju i rakiju.
Sve zajedno izmiješajte drvenom kuhačom i polagano dodajte mlijeko. Formirat će se gusta smjesa pa ju je možda najbolje mikserom dobro izmiješati da ne nastanu grudice.
Dodajte grožđice, ponovo smjesu dobro izmiješajte i ostavite da odstoji 30 minuta. Ukoliko vam se čini da je smjesa previše gusta, dodajte malo mlijeka.
U posudu ulijte ulje i zagrijte te pomoću žlice vadite smjesu i oprezno ih ispuštajte u ulje. Nemojte peći previše uštipaka odjednom. Neka se prže s obje strane minutu-dvije dok ne dobiju zlatnu boju.
Šupljikavom žlicom izvadite ih iz ulja i stavite na papirnate ubruse da se upije višak masnoće. Na kraju ih pospite šećerom u prahu i svakako poslužite dok su topli.