Često pogrešno vjerujemo da jaja, bez obzira na koji ih način radili, jednostavno napraviti. No jaja mogu biti jedna od škakljivijih jela za pripremiti, pogotovo ako se odlučite za poširana
I običnu kajganu treba znati dobro pripremiti da ne bude suha ili gumasta. Dobar omlet još je teže pripremiti, a velike su šanse da ćete se prilično namučiti s pripremom poširanih jaja.
Iako su poširana jaja najdelikatniji način pripreme, kad ih jednom probate, poželjet ćete savladati vještinu pripreme do zadnjeg detalja. A da vam se ne bi potkrale tipične početničke greške, slavni TV kuhar Jamie Oliver otkriva tri trika koja bi svatko trebao znati.
Prvo i najvažnije pravilo je imati zaista svježa jaja. Uzavrite vodu i kad se pojave mjehurići, maknite je s vatre na par sekundi da prestane vreti te smanjite vatru. U međuvremenu razbijte jaje u zdjelici i ubacite ga u kipuću vodu. Da biste dobili nježnu svilenkastu teksturu žumanjka, jaje je potrebno, savjetuje Jamie, kuhati oko tri minute.
Da se jaje ne raspadne, žlicom zavrtite vodu i tek onda ubacite jaja pa će se bjelanjak omotati oko žumanjaka. Ako pak kuhate više jaja odjednom, da biste spriječili da se jaja zalijepe jedno za drugo, možete svako omotati u malo nauljene prozirne folije, zavezati je na vrhu i ubaciti u kipuću vodu.
A sve je trikove do u detalje Jamie otkrio u videoprilogu.