Razgovarati o zdravoj hrani, jesti zdravo i biti upućen, kao da je postao imperativ modernog društva koje je postalo toliko osviješteno i brižno da je na policama sve više proizvoda s etiketom organskog i prirodnog, a sve je duži popis 'nezdrave hrane'
No u moru informacija puno je dilema i oprečnih stavova. Što je dobro, što loše, što konzumirati, a što zaobilaziti.
Jedan dan uvjerenja smo da je jutarnja kava odlična za zdravlje, drugi dan pak vlada mišljenje da je užasno štetna.
S takvim svakodnevnim kontradiktornim izjavama o hrani i najupućeniji mogu vrlo lako postati zbunjeni.
Kako bismo donekle raščistili konfuziju koja vlada u odnosu prema zdravoj hrani, podijeli na zdravu i nezdravu, donosimo vam neke najučestalije izjave o hrani koje već pomalo i nutricionistima idu na živce.
'Puno je oprečnih informacija o hrani', kaže Julie Upton iz Appetite for Health. No neke izjave već zbilja iritiraju. Evo što kažu nutricionisti.
'Dobra hrana - loša hrana'
'Ne volim govoriti da postoji dobra i loša hrana, to je tako osuđujuće', kaže Elisa Zied, autorica Younger Next Week.
'Ne kažem da pomfrit nije pun kalorija i masnoća ili da sladoled nema šećera, ali reći da je ta hrana 'loša', uzrokuje grižnju savjesti kod onih koji je jedu. Jako je važno jesti i uživati u hrani, čak i onoj koja nije najbogatija nutrijentima. Zbog jela nikada ne treba osjećati sram i krivnju. Uživanje u hrani treba biti jedno od najvećih zadovoljstava u životu', pojašnjava Zield.
'Jednostavni ugljikohidrati'
'Kada mi ljudi kažu da ne jedu šećer ili ugljikohidrate, pitam se što to znači', kaže Marjorie Nolan Cohn, glasnogovornica Academy of Nutrition & Dietetics, dodajući da joj se čini da stalno objašnjava kako se ugljikohidrati nalaze u brojnim namirnicama.
Jednostavni ugljikohidrati nalaze se u mlijeku, voću, čak i nezaslađenom jogurtu. Složeni pak ugljikohidrati nalaze se u žitaricama ili hrani koja se sastoji od žitarica, kao npr. kruh, žitne pahuljice i tjestenina.
No unatoč neupućenosti, ljudi često u govoru barataju terminom ugljikohidrata i njihova lošeg i dobrog utjecaja na organizam. Iritantno, zar ne?
Ugljikohidrati su gorivo koje tijelo treba da bi funkcioniralo.
'Gluten-Free'
Dijeta bez glutena kao da je postala popularna i među populacijom koja ne boluje od celijaklije. I iako nema nekih benefita od te dijete, kao da je postalo stvar prestiža reći da ne jedete hranu s glutenom.
'Jako je malo dokaza da će ljudi koji konzumiraju hranu bez glutena, a nemaju celijakliju, imati neke koristi od takve prehrane', rekla je Katherine Brooking iz Appetite for Health.
Voće ima previše šećera
'Voće zbilja sadrži prirodni šećer, ali on dolazi upakiran s drugim nutrijentima poput vitamina C i vlakana. No prirodno je uživati u slatkom voću i dobiti iz njega šećer, radije negoli iz industrijskih slatkiša', kaže Dawn Jackson Blatner, HuffPost blogger i autor The Flexitarian Diet
'Doručak je najvažniji obrok u danu'
'NE, svi su obroci jednako važni zbog različitih razloga. Svaki ima ulogu i osigurava vam potrebnu energiju', odlučno kaže nutricionistkinja Joy Bauer.