Ako ste odlučili posjetiti Sljeme i uživati u zimskoj idili, sigurno ćete poželjeti ugrijati se uz neko toplo piće i zasladiti nepce tradicionalnim jelom
Ako trebamo izdvojiti neko tradicionalno zimsko jelo, onda je to sigurno grah s kobasicama. Živana Rumbak iz planinarskog doma Grofica podijelila je s nama recept za grah koji ćete poput profesionalca lako pripremiti i u svome domu, posebno ako se radije želite odmarati kod kuće nakon napornog radnog tjedna.
Sastojci:
1 kg graha trešnjevca (namočiti preko noći)
30 dkg crvenog luka
nekoliko mrkvica
malo celera
sol, papar, lovorov list
slatka crvena paprika
brašno i ulje za zapršku
kobasice (po izboru)
Priprema
Povrće nasjeckati i malo prepržiti na ulju dok ne omekša. Zatim dodati crvene paprike, kobasice i ocijeđeni grah. Podlijte vodom i pustite da se kuha te ubacite po želji začine poput soli, papra, vegete, lovorovog lista ili češnjaka.
Kada je grah kuhan, dodajte zapršku od ulja s malo brašna i dobro promiješajte. Kobasica za grah svakako mora biti domaća, malo dimljena i sušena.