POTVRDILI ZNANSTVENICI

Svaka će salata biti ukusnija i hranjivija dodate li joj ovo

16.04.2015 u 09:31

Bionic
Reading

Zanimljiva studija znanstvenika sa Sveučilišta Purdue predstavljena na ovogodišnjem skupu američkog društva nutricionista pokazala je da svakako u salatu morate uvrstiti jaje

Najnovije je istraživanje pokazalo da ako se u salati nalazi i jaje, organizam će čak 500 puta više apsorbirati hranjivih tvari iz povrća.

U studiji su ispitanici bili podijeljeni u tri grupe: jedni su jeli salatu samo s povrćem, drugi sa 1,5 pečenim jajetom, a treći s tri pečena jaja.

Testovi krvi pokazali da su oni koji su jeli salatu s najviše jaja podigli razinu karotenoida, uključujući i beta-karoten, alfa-karoten, likopen, lutein, zeaksantin, i to od tri do devet puta!

'Jaja su poboljšala apsorpciju karotenoida iz povrća u značajnoj mjeri čak oko 500 posto', kaže autor studije Wayne Campbell, profesor prehrambenih znanosti sa Sveučilišta Purdue.

Iako su jaja neko vrijeme bila nepoželjna na jelovnicima zbog kolesterola, mnoga su istraživanja dokazala da nema opasnosti od konzumiranja jaja (naravno, u umjerenim količinama).

Dakle, kad sljedeći put budete pripremali salatu, bez puno razmišljanja dodajte jedno ili dva kuhana jaja jer, kako je potvrdila i ova studija, to bi moglo pomoći u apsorpciji hranjivih tvari iz povrća poput karotenoida ili antioksidansa za koje se smatra da smanjuju rizik od bolesti oka i nekih vrsta raka.