Hraniti se zdravo, a istovremeno jesti omiljena jela, često nije lako. Mnogima omiljena pizza slovi kao vrlo kaloričan obrok. Tako, na primjer, samo jedna kriška pizze sadrži oko 300 kalorija, što znači da ako za obrok pojedete cijelu pizzu, u organizam unosite više od 2000 kalorija – gotovo cijelu preporučenu dnevnu količinu kalorija. Znači li to da se zauvijek morate odreći slasne pizze?
Kako biste kod kuće pripremili zdravu varijantu pizze s malim udjelom kalorija, valja pripaziti kako pripremate pizzu i koje sastojke koristite. Kako biste mogli uživati u omiljenoj hrani bez grižnje savjesti i brojanja svake kalorije, Darijan Katalinić, vlasnik zagrebačke pizzerije Chello, otkrio nam je recept za pizzu s jako malo kalorija, što je čini idealnim izborom za nadolazeće tople dane.
Niskokalorična pizza sadrži samo finu mozzarellu i povrće te ima manje od 1300 kalorija, ovisno o vrsti i količini povrća te količini sira. Tako kriška ove zdrave pizze ima jedva 150 kalorija, a tu brojku možete smanjiti i stavljanjem manje količine sira.
Prije negoli se bacite na pripremu nisko kalorične pizze, važno je napomenuti da je tijesto zbog malobrojnih sastojaka potrebno pripremiti dan ranije te se točno držati navedenih koraka.
Sastojci za tijesto:
0,08 g soli (0 kalorija)
0,04 g šećera (0 kalorija)
0,05 ml maslinovog ulja (10 kalorija)
20 dag brašna, TIP 00, isključivo za pizzu (600 kalorija)
1/8 kocke svježeg kvasca (5 kalorija)
2 dcl vode (0 kalorija)
Ostali sastojci:
3 dcl pasiranih pelata bez začina (15 kalorija)
200 g kvalitetne mozzarelle (600 kalorija)
Po želji: svježe povrće – šampinjoni (100 g – 16 kalorija), paprika (100 g – 20 kalorija), tikvice (100 g – 15 kalorija), rikula, cherry rajčice...
Priprema
U veću plastičnu posudu stavite šećer, vodu, svježi kvasac i brašno, na to dodajte maslinovo ulje i sol. Miješajte sve sastojke dok se smjesa ne oblikuje u tvrđu kuglu. Ostavite tijesto da odstoji tri do četiri sata na sobnoj temperaturi, sve dok se dobivena smjesa ne udvostruči.
1.Nakon što je tijesto naraslo, umotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na dva sata.
2.Tijesto izvadite iz hladnjaka, pustite ga da odstoji jedan sat na sobnoj temperaturi te ga ponovno premijesite (mijesite otprilike 3 minute).
3.Tijesto ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi dva do tri sata.
4.Nakon toga ga stavite u hladnjak tijekom cijele noći.
5.Ujutro izvadite tijesto iz hladnjaka i ponovite 2. i 3. korak.
Takva priprema tijesta izvorni je talijanski postupak pripreme tijesta za pizzu, a svi koraci su nužni zbog malog broja sastojaka. Dobiveno tijesto bit će vrlo slično pečenim mlincima. Sastojci koje ćete staviti na tijesto savršeno će se stopiti zbog male količine soli i šećera.
Kada je tijesto spremno, lim za pečenje namažite maslinovim uljem, a tijesto pomoću valjka razvucite sve do rubova lima. Pećnicu zagrijte na maksimalnu temperaturu.
Na razvučeno tijesto prvo stavite tri dcl nezačinjenih pelata koje ste prethodni ispasirali. Na pelate stavite 250 g mozzarelle i na nju posložite narezano povrće – svježe šampinjone, papriku, tikvice...
Pizzu pecite 10 do 15 minuta na maksimalnoj temperaturi. Čim je izvadite iz pećnice, pečenu pizzu pokapajte s 0,02 dcl maslinovog ulja i odmah dodajte tri do četiri lista svježeg bosiljka. Pizzu ostavite da odstoji pet minuta kako bi se svi okusi proželi te je nakon toga poslužite.